『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
佢哋唔想知兩老現時情況,只需要求申請人出生當日嘅嘢,佢哋重視出世紙,因為所有記錄因佢而起,死亡證係搵唔到有關國籍記錄嘅,亦替代唔到原出生證明。國籍來自出世,唔係因為死亡。

非香港出世嗰類,國籍多數由歸化入籍嚟,個記錄就因此而起!

交唔到寫信解釋就得。
有舊bno,已代表登記時已交足夠文件了。
一本舊BNO完勝其他文件?
係!根本父母所有連上代人嘅資料全部次要!你本舊bno就係你國籍核實嘅證據,點嚟其實登記時核證晒!複雜係因為太耐無續,系統當新申請先咁麻煩!

基本文件係:
舊bno
副署
身份證副本
地址證明
他國護照

其他次要,文唔到寫信解釋!
巴打可唔可以舉下個例子點樣解釋冇申請者本人出世紙呢個真係好難諗到點樣解釋 老母係大陸人都可以話佢落嚟香港之前所有文件已經搵唔番
想請問如果我爸爸改過名,有改名契我係咪應該要網上填佢新名加寄份改名契過去?
借問大家有冇人同我一樣upload張相嘅時候俾個system cut走咗一半頭髮?HMPO會唔會人手整返好
你自己有自己理由,我作一百個故仔都唔係你嘅理由!連呢啲都要人執手教?

我教你俾咩文件已經踩緊界!條界線係因為啲人成日走精面,所以盡量唔偏離官方答案。
你申請定世伯申請先?
係我申請
有,大把,但cut咗就真係會印成cut頭,唔會人手改,唔滿意你即時再上載好啲。
首先,你要知當日你登記時,世伯用咩名,咁你填報先可以match當年資料,你張出世紙又點寫?另外你係咪自已有bno?有嘅其實父母資料都唔太重要,你俾個人資料文件,最多俾埋出世紙已經夠。父母資料填唔填,交唔交其實對續證嚟講無乜關係。寫信解釋囉,風險自決啦。
我自己有BNO既,當年我爸爸係用舊名登記,所以我先諗我網上續個陣填父母資料係咪應該要填番舊名但寄文件過去個陣要比埋改名契解釋個D?btw唔該巴打解釋
其實你續又唔係世伯續,有啲嘢其實同你無關。解單啲啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞