『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
出世紙

換咗幅圖

btw ETD個申請方法唔同咗,又要玩下先好耐無理過呢part
因為見有話個樣既距離 上下左右咁

咁搵白牆影完算
出世紙唔係中英都有架咩
你入系統,上載相片度有指引,教晒應該點影為之合格。
搵到了 唔該
好多伸手黨
我想申請父母嘅出世紙同結婚證書,見到要一份叫「登記資料當事人/有關人士的同意書正本」,係咩黎? 係咪叫父母寫幾句授權我幫佢地申請就ok? 我費時要佢地親身去攞,Thanks
大陸出世紙!

其實大陸文件算把啦,同國籍無關!最緊要係本舊bno!
https://www.facebook.com/yipyatchee/posts/2709286245985381
葉一知
好多好多人續BNO,我建議啲朋友,要向人家展示我們是英殖遺民,有大英遺風,跟大陸人是不同的,所以交文件時可考慮攝一張簡單的卡仔或memo,大約寫道:

Dear sir/madam,
I am aware that you must have been very busy with BNO issues recently. Sorry, but we in HK are hopeless. Thank you very much for your help.

#做個優雅的難民
#我們不是大陸人
#這就是HKIdentity
#死都要優雅地死
#咁人哋先想同你報仇
#BNO

係手寫
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決。
明白,我試下申請,thanks 巴打
我可唔可以網上申請,然後到領取日出示授權信(即係下面所指嘅同意書?)幫佢地攞?

網 上 申 請
申 請 人 為 登 記 資 料 當 事 人 ( 即 其 出 生 紀 錄 已 備 存 在 登 記 紀 錄 內 的 人 士 ) 、 有 關 人 士 ( 即 十 八 歲 以 下 的 登 記 資 料 當 事 人 的 父 母 或 合 法 監 護 人 ) 或 持 有 登 記 資 料 當 事 人 / 有 關 人 士 的 同 意 書 的 人 士 可 登 入 “ 相 關 主 題 ” 下 的 超 連 結 , 進 行 網 上 申 請 。
唔緊要,咁我如果我親身申請,封授權信自己寫就ok?有無咩official template要跟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞