『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
建議大家唔好慳運費,雖然幾百蚊運費係貴,但至少唔會寄失,而且迅速寄到英國,唔使等到頸都長
如果有Certificate of Registration as a British Citizen,請問點樣申請first Passport?Thx
首先唔好信入境處,共產黨個退國籍你都信?恐怕只不過係暴露自己身份!佢話你係中國人,你就叫你做敏海,但明明你係民海!我明以前啲人好想脫咗個中國籍,但原來上面龍門任搬,佢話乜就乜,講真你真係搬出話係英國人,上面捉到你就一定話你係中國人!舊年咁多事,你應該清楚佢哋手法啦!至於入境處,全部處長都係上面自己人,電腦全部通晒上面,風險自己諗!

至於首次申請bc,正常你要填係英籍,同埋填bno資料。最最緊要寫信,講明申請bc而唔係續證!佢哋係可以做錯續證嘅,但你有信有提佢哋,返轉頭都可以叫佢改正!前人太多錯續例子,有錯要據理力爭,但之前都要做好自己!你必須俾正本文件,因為你真正首次申請。
我無話要摺喎!係一個影像左右兩頁喎!一張a4紙印到8頁喎!唔係叫你做書仔喎!
section 1(1) 定 section 1(4)

apply first passport

“Do you have a naturalisation or registration certificate?”

填寫歸化證明號碼(certificate no.)

1. certificate of registration as a British citizen
2. 出世紙
3. 英國以外護照副本
4. 地址證明
有冇人搵男/女朋友副簽?
父母1(1),自己1(4),全部都未申請bc Passport....
如果而家申請,有冇話使唔使一定要退中國籍? 同埋我check過係咪有可能要interview?要過英國?
有無中國出世 成功續到
中國出世續乜鳩BNO
我禮拜五寄FedEx 今日到咗英國
DHL好勁 我啱啱落單 今晚10點前黎收件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞