『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
乜係咩
我見通常都係無副簽但有出世紙成功多
你唔怕貴就專業翻譯,實際上所有中國簽發嘅嘢同你國籍無關,有舊bno最緊要!交唔到嘅嘢寫信解釋。
自己
其實我想知如果97前非香港出世
但父母無幫我喺97前申請身分證&
(我估計)都無as included child係唔係就一定唔得
我空郵掛號,$56.5一封信包含兩個申請,5個工作天到,真正平靚正!可惜之後太多人寄,慢件甚多。
LM
想問如果一家人一齊寄,係咪用個信封放晒大家既文件,每份文件前都放上大家各自既pex號碼,然後出面郵寄個地址上寫晒咁多個既pex號碼就得?定係一個大信封裡面各自既申請都擺入額外多一個信封,然後出面郵寄個地址上同樣寫晒咁多個既pex號碼就得?睇完大家講都係唔太明,如果好似第一個咁,又驚hmpo 會混亂左
我朋友做法係咁
搵個A4膠袋pack 一人一份 當眼處寫PEX NO.
然後再係公文袋出面寫哂咁多個PEX
出世紙其實登記時都交咗!至於點解無副署都過到,佢哋應該有一套指引,而且pe要揹飛。至於指引係點無人解破過。今年補副署個案多咗,估計開始收緊咗。
嘩!你有無舊bno先?
我朋友一樣情況 大陸出世紙應該點樣搞 本舊嘅BNO仲喺度
乜咁都得架咩?
唔係香港出世紙 or 兩老BNO寫Included child先得架咩

呢個真係唔識
大致上明白,即係個地址中行填pex既填哂大家既pex號碼就得係咪唔該晒
其實只要你所有文件寫清楚pex no同邊份需要share,裡面分唔分袋都無關係,總之你做好自己,你清楚時佢都清楚。另外同一封嘅申請,通常交同一PE批核,同時批出。
有舊bno最緊要,跟住副署表,身份證副本,地址證明,特衰副本,其他嘢其實次要,交唔到寫信解釋。
封信係寄文件嗰陣時入埋落去
有人大陸出世,無申請過bno,身份證首次仲要98年!SAR竟然有approved bno身份!不過佢父親係bno,無include child,當日點樣登記佢就無法知道。
梗係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞