貓狗移民 你問我答

608 回覆
111 Like 9 Dislike
一隻唐貓 想去英國
帶佢出街睇醫生都驚到死 係咁叫又驚到震
想問係咪唔適合飛
知唔知第幾代?
提早做crate training
5代以後。
即係有兩隻貓,一隻有出世紙?
Ragdoll去加拿大坐唔坐到cabin
食蝸龜CB
台灣
有5隻
1隻有出世紙但唔係我個名
1隻老母

3隻佢哋生嘅bb

而其實我有六隻貓

真心如果係嘅話想幫襯返自己人好過
如果連袋10kg以內可以
龜麻煩啲,我無做過但睇一睇,係cites appendix 2既品種,要有出世紙,申請cites permit
thanks
其實外國寄澳洲係咪一定要隔離一個月?
最少10日
搵屋企人去漁護處交表整permit再寄啲文件俾你
個permit係即日出
30日前打齊針, rabies同microchip
搵獸醫簽份consent
返香港一定要寄cargo (問左兩間航空公司都係咁講)
個別航空公司會對個crate有唔同要求
總之夠大夠硬淨就ok

問清楚航空公司寵物check in係去cargo定係機場
聽講有啲可以係機場check in
我當時都以為可以機場check in
點知原來要去cargo port
差啲搞唔切
上機同空姐講拎份表俾機長簽
再加多個witness’s signature

返到香港去機場cargo個邊既漁護處辦事處交齊表 (有兩個,一個係因航,另一個係其他航空公司共用 好似係)
上office俾錢拎多張單
之後就可以係返去漁記辦事處到等主人

移民前教識主人用掛式飲水器
但寄倉唔好掛係度
氣壓問題有機會令舊野漏水
整到個籠濕哂成程機都唔舒服
寄倉前籠底放塊尿片
再俾件你著過既衫同佢鍾意既玩具陪住佢

祝願你同主人都平安健康返香港
爸打知唔知咁樣搞一搞要幾點左右 我上網睇好多公司quote 3000USD左右 自己搞會唔會平好多?
我所有野都自己搞
不過加拿大返 唔知會唔會好大差別
你當參考

- 進口證 HKD4xx
- 打針+microchip CAD1xx
飛機搭因航
寵物寄倉計重量 我隻貓+籠7kg到
-最低收費10kg 計埋稅甩甩卡卡 CAD4xx
呢個價係yyz返
你唔係jfk/ewr/bos/was返應該都唔會貴過我個數

USD3000係勁貴 食水好深
原來差咁遠
我隻貓本身打齊針 係咪臨出發前30日要再打過?
多謝爸打你回覆🙏🏻
枝針係一年內打就得
如果耐過一年就要補打
漁護既文件有講

https://www.afcd.gov.hk/english/quarantine/qua_ie/qua_ie_ipab/qua_ie_ipab_idc/files/DC_02v03_Terms_for_import_G2_27Apr18B.pdf
同埋個進口證原來要3個工作天先有
個證批左就6個月內要返香港
爸打好詳細
加拿大幾千蚊港紙就得
我個隻係女仔,同埋我用軟邊袋,應該可以under 10kg

但係我睇aircanada個網話要比足夠空間佢轉身又盛,我當隻貓7-8kg會唔會太辛苦

同埋最想問嘅係:如果闊度真係唔夠比隻貓活動,我可唔可以買兩張連位機票,用埋第2張機票個cabin quota?即係高度闊度不變,個籠嘅長度可唔可以x2?
其實轉身活動果樣唔係咁嚴,同埋其實貓既毛都有番咁上下厚(實際個身唔係咁大隻),轉身唔難 (佢地幾細既紙箱都塞到自己入去)
第二個問題就唔得啦,好似handcarry行李咁有限長闊高,即係你同朋友一齊坐飛機都無可能將hand carry行李大細x2的道理一樣
寵物移民公司有幾多間?係咪好多都係個人自己做㗎?有冇話政府認可或證書之類?
有幾多行家我又真係唔知喎 我諗十幾?
無政府認可/證書架 即係一間公司咁 有商業登記
飛加拿大要成12個鐘,就算過到骨都唔想佢太辛苦

咁我緊係唔會帶個double長嘅籠上機,但係我知有d軟邊籠可以好似風琴咁拉長同收細,如果買兩張機票,上到機先拉長個籠有冇得諗
我未聽過 不過聽落又好似得 總之要塞得落前面行李果個位,同埋未加大之前合符佢hand carry標準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞