貓狗移民 你問我答

608 回覆
111 Like 9 Dislike
唔關人去做咩事,動物手續都一樣
你預1,2個月準備啦
去漁護署填表攞permit,30日前打rabies,打齊其他針,health certificate, 一般唔駛quarantine
等加拿大開番關,就會帶埋隻poodle過去
應該會搭air canada
想問帶寵物in cabin搭十幾個鐘有無咩要注意
返香港打rabies, 申請漁記permit,搵cx cargo,會教埋你d文件要點做
去英國 帶mini poodle
但係佢已經14歲
其實都無咩特別,上機之前唔好食咁多,預左係袋大小便
仲有9個月 夠啊
日本:microchip, 打rabies針,做blood test等180日
韓國:簡單,microchip就得
但要搵搵有無航空公司飛英短
搵獸醫睇睇得唔得
去英國要坐cargo,打rabies(1年內), 其他基本文件
小型鸚鵡 去德國
唔同 日本韓國既狂犬病風險唔同
日本番黎簡單,係漁護署填表攞permit就得
韓國就要打齊針,攞permit,120日quarantine,預早book定位
雀我地好少做 咩品種 要睇下係咪cites受管制
小太陽鸚鵡黎
我望一望係cites appendix 2,有啲麻煩
你有無入口紙,出世紙
要整import export permit,手續多啲
飛十幾個鐘incargo有咩要注意?
個籠可唔可以掛支水?
可以掛水,飛之前幾個鐘唔好食野
提前做crate training啦,多啲帶佢出街坐下車
飛果日可以放件有你味既衫/毛巾
咁寄倉都可以同一班機去?
可以
Thx樓主
我隻貓係孟加拉豹貓

冇證

師兄有冇計想去台灣
無出世紙,入口紙?難搞喎
冇,有隻有,但我領養,張紙唔係我名。
我問過要搞過
有冇辦法
我tg @fkyouhk_gov
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞