貓狗移民 你問我答

608 回覆
111 Like 9 Dislike
你預最少7-8個月準備啦,因為要180日前做blood test
去台灣係真係偏貴既(雖然短途) 因為要quarantine
價錢呢我真係唔方便係到講 費事啦 你可以問多幾間比較下
同埋睇清楚包咩項目
有興趣可以tg
Tg: rubyyyyl
Thx!!
rubyyyyyl 先岩
個個都講移民英國 就講下貓狗去英國
要打狂犬病針(有效期1年內)
機票要坐cargo,無得跟人入客艙(另外如果人同動物唔係差唔多日子出發就要另外搞)
杜蟲
其他基本野,如microchip,狗牌,health certificate
夏天唔運咁近來佢哋咪無得走住
呢排想走難去加拿大
睇下cx有無,係得air canada有呢個限制
魚嘅話點移民
無做過 淨係講貓狗
啲咩寵物隔離真係好戇鳩,特別係貓,佢去到都係留喺屋企姐,隔乜尻
同埋想問啲貓狗隔離係喺咩地方隔離?
帶貓去美國好簡單,幾個月前帶左隻貓由香港黎美國,加州落機,麥咩健康證明全部都唔使。
Btw 英短波斯cross, 去愛爾蘭麻唔麻煩?
最近考慮緊移民去台灣

隻貓好細膽,好驚出街,離開咗屋企就唔食嘢唔飲水,
唧平時最中意食嘅肉泥落佢鼻哥都唔會lam
之前搬新屋,頭幾日都唔敢落床,縮埋一舊,要人餵佢食嘢
如果去台灣要隔離7日,實嚇死佢

個檢疫中心淨係星期一至五嘅下午 2 時至 3 時 30 分先開放探訪
如果唔探佢,佢就唔食嘢咁點算
隔離主要因為狂犬病,呢個病係可以傳染人既
同埋貓係唔係室內又唔一定既 我見外國有啲人會俾貓係花園走
唔係所有地方要隔離,台灣,澳洲就要,會係佢指定既隔離設施,你當好似寵物酒店咁隔離,你可以search下澳洲果個Mickleham Post Entry Quarantine Facility,陽光草地冷氣,住得好過香港好多狗
澳洲俾狗既隔離設施

每日都有人帶狗狗去草地walk walk
係,美國最簡單,買張機票就走得
枝針係18年尾打(有效期兩年)
係咪要重新打過一枝
同英國差唔多,rabies, health certificate
你幾時飛
下個月
咁ok啊
Thanks柚子絲
因為我上網見到狂犬疫苗必須免疫超過1個月且不到1年的時間
所以我先淆一淆
如果寫明2年有效,就係2年有效,如果無寫就當1年
Ching 貓仔cargo去英國say 倫敦直航
大概預幾多錢一隻呢
幾千到萬幾左右啦 有平有貴
仲想問下 個health certification 係點整
係咪去獸醫個度整張 Heath cert 再俾漁護處加簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞