貓狗移民 你問我答

608 回覆
111 Like 9 Dislike
如果你準備移民又家有毛孩,最好就盡早做準備
有啲地方好似台灣,澳洲要做blood test最少預半年
最近聽過有人急住走,唯有將寵物寄宿香港,再飛過去,又有人準備得七七八八無諗過去台灣要預早咁多,有啲失預算

講低你準備去邊,咩品種,我答到盡量答
唐貓兩隻,移民去美國
難唔難?要咩手續?
去美國算係全世界最容易
唐貓都易
基本上買機票,基本文件,加health certificate就得
某啲state要打rabies
加拿大
一般程序?
注意事項?
謝謝
澳洲
英短兩隻
想知出入境程序及要準備什麼文件,需時?
咩航空公司好D,上機預幾錢,e.g gold coast
同美國一樣都係簡單野 貓定狗? 咩種?
機票,基本文件,rabies針
要留意既係air canada夏天唔運動物
狗.. Springer spaniel
thanks
英短呢就麻煩少少 因為扁鼻貓狗好多航空公司都唔做
介唔介意俾佢地張相我睇? 可以tg furrybabies
程序上要最少180天blood test on rabies, 如果本身未打過rabies vaccine就要打完等一個月再做blood test
全部都去Melbourne quarantine 10日再去你的目的地
所以,要起碼預早7-8個月plan
航空公司就最主要睇邊間肯運扁鼻貓
好似我上面咁講,簡單
隻貓想移民澳洲,程序複雜嗎,自己搞難度大唔大
去英國呢就要當cargo處理,即係無得當excess baggage係人既機票上加錢做,會貴少少
細狗係咩品種?扁鼻?
手續係訂機票,文件,身體檢查,打齊針,microchip
錢方面就好視乎狗幾大幾重等等, 再加獸醫費用 如果想知實際幾多可以TG佢地啲資料俾我 TG: furrybabies
英國,唐貓同英短(忌廉哥果種,唔係扁鼻貓)

咩品種
去澳洲其實文件,步驟有啲多,因為澳紐對動物入口都好嚴
最少180天blood test on rabies, 如果本身未打過rabies vaccine就要打完等一個月再做blood test
基本文件,如health certificate
同埋要係Melbourne quarantine 10日,要留定位
自己一步步搞唔係唔得,不過我就建議搵寵物移民做
貓好靚
都真係幾扁鼻,睇下medical record breed寫咩啦,係真係純英短定mix
同埋打去航空公司問運唔運
睇番獸醫紀錄寫英短定mix啦,要打去航空公司問
唐貓就應該無問題
去英國當cargo處理
cargo 即係都係要quarantine?
加拿大,3隻唐猫。 唔想佢哋坐 cargo, 邊間航空公司可入客艙?
大家運毛孩記得一定要問清楚你果班機有冇寵物恆溫倉位 千萬唔好就咁寄倉運
時間有啲長
打rabies針,之後一個月後做blood test,之後180日可飛
所以起碼預7-8個月plan
其實係點計,我一直以為異短個D 先係叫扁鼻....
兩隻都應該冇血統證明個D..
唔洗
Air canada可以,但一人只可帶一隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞