貓狗移民 你問我答

608 回覆
111 Like 9 Dislike
千奇唔好坐CX
寄過隻狗一落機就見到佢隻腳斷撚左
懷疑佢掉過佢死撐話無表面爆裂就唔係
問過律師無得打
隻狗咁就一輩
唐貓,1歲,斐濟
打rabies針,做blood test等180日,加其他基本文件
貓打rabies, 宮守呢啲exotic pets我無做過,要問番德國果邊接唔接受,唔同國家對exotic pets既管制都唔同
先搵左邊間航空公司會飛英短
搵獸醫打rabies針,之後一個月後做blood test,之後180日可飛
所以起碼預7-8個月plan
宜家到3月有10個月時間,應該好夠
可以tg我 TG furrybabies
如果日本移返香港有咩手續
好慘 有時真係唔知航空公司定地勤運輸既問題
所以有時遇到啲要轉機既,都盡量簡啲可靠啲既機場
不過我啲客坐cx so far都ok
去fiji咁開心 算比較冷門
打齊佢指定果幾種針,blood test最少65日前+115日 quarantine,或者blood test最少150日+30日quarantine
好搞笑,總之加埋要180日
通常如果唔係咁趕住飛,就建議blood test後等150日,去到唔洗quarantine咁耐
總之預6-7個月準備啦
簡單,去漁護署填表,攞permit,買機票
如果飛唔切要delay又唔想成個過程重新黎過可以點?疫情攪到計劃亂晒
哥基去英國,有無邊間可以坐客艙?
blood test一年有效 如果訂左既機唔飛,通常都有得俾你改即,總知blood test後180日至一年內飛就得,過左就應該要由頭搞過
我諗半年內應該點都有機飛台灣掛
去英國一定要cargo啊
唐貓一隻,去英國
英短一隻唐貓一隻?定 mix
先搵左邊間航空公司會飛英短,扁鼻貓有啲唔飛
搵獸醫打rabies針,之後一個月後做blood test,之後180日可飛
預7-8個月plan
打rabies(1年內), 其他基本文件,杜蟲,機票(cargo)
無事還好
有事起上黎態度又唔好
一黎就話條文講明佢地公司無責任
話係隻狗自己係入面斷腳wow
避得就避啦呢d西公司
出事起上黎告都告唔郁佢
貓想帶三隻貓走
考慮緊monkey國/nz
去呢兩個國家分別要早幾多攪?
有冇航空公司可以hand carry?
同埋巴打多唔多接老貓case?易唔易出事?
希望真係通返關啦。唔該晒
法鬥
澳洲 thx
難唔難去,同埋大概幾錢
唔趕去,係嗰邊已有身份
謝謝
Singapore:打齊針,microchip, 打rabies針,blood test後30日可飛,去到10日quarantine
Nz:打齊針,microchip,打rabies針,blood test3個月後可飛,去到10日quarantine
Singapore預最少2-3個月啦,nz就4-5個月
兩個地方都唔可以handcarry,要寄倉
建議搵個你信得過既獸醫做詳細body check,睇下適唔適合飛,唔好貪平
老貓狗都做有,最重要係獸醫睇過覺得ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞