貓狗移民 你問我答

608 回覆
111 Like 9 Dislike
最少180天blood test on rabies, 如果本身未打過rabies vaccine就要打完等一個月再做blood test
基本文件
要係Melbourne quarantine 10日,要留定位,quarantine完再去你的目的地
成個過程預最少7-8個月,早d準備
咪玩啦架機無恆溫倉佢都唔會幫你book嗰班flight
人地有哂指引做野架
想問中型唐狗移去澳洲
同埋飛行時間都要9個鐘
對寵物影響大唔大
最少180天blood test on rabies, 如果本身未打過rabies vaccine就要打完等一個月再做blood test
基本文件
要係Melbourne quarantine 10日,要留定位
我覺得影響就唔大,唯一就係因為機程長,好多時都會係籠裡面大小便,會污糟,同埋預早做crate training令佢無咁驚驚。
我估岩岩上機聽到引擎聲,起飛會驚,但之後應該好似人咁都係訓教?我成日都想裝個cam係籠睇下佢地成程機做咩,當然就唔得啦
題外話我老細以前會帶狗去旅行,佢地已經習慣,知道入籠就有得去玩,開心。
想問如果枝瘋狗針已經一年前打,咁使唔使再打過?同要再驗血?
瘋狗針要由到台灣日前1年內打
師兄 如果係去英國 一隻唐貓 一隻豹貓有出世紙呢 有冇得同主人一齊坐?
去英國一定要cargo無得同人一齊坐客倉
豹貓係第幾代
一隻異短 一隻異長 都係扁鼻
異短個鼻窿好似仲窄啲
如果飛英國會唔會好危險
好怕佢地有事

同埋其實多唔多寵物搭飛機出事
兩隻唐貓
未來幾年內想去芬蘭讀書帶埋過去stay兩年
有咩要注意?係咪出發前每年都要打一次針
Thanks巴打
要先check航空公司飛唔飛扁鼻
至於危唔危險就要睇獸醫評估,我答唔到你,風險係有,不過亦唔少成功飛行既,最好避開天氣熱既時候飛
打rabies,第一針一年有效,21日前打,之後booster就3年有效
唔知你幾時出發,唔駛出發前每年打,總之出發果陣有有效rabies針就得
唔得,都係要寄倉
8歲其實又唔算好老,如果獸醫睇過覺得ok就ok
手續上係咪自己都應付得黎唔洗搵公司搞?
同埋到埗&之後返香港洗唔洗擺係人地度隔離?
芬蘭航空戈類畀唔畀一齊坐乘客位架?

感謝你呀網上多數講台灣大陸冇咩香港case分享
如果識搞自己搞都得
齊文件的話,去番都唔駛隔離
某啲航班可以in cabin, 你打去問下,但in cabin限重8kg(連袋)
如果出現狗吠聲嘅時間係引擎啟動緊的話,你聽到嘅有可能唔係狗吠,可能係液壓系統發出嘅聲音
用韓亞飛既話係咪可以帶埋入機去澳洲同隻貓分開咁耐好擔心
韓亞係可以,你指飛澳洲?呢個要問下喎,唔係全部可以
係,齊針卡
好似人平時機場check in咁,多件行李
其他航空公司都可以飛
幾千蚊啦
動物連袋唔超過10kg, 回上面條問題 如果in cabin就係得air Canada
如果in cabin,獸醫睇過ok,基本上都唔駛擔心,狗狗係全程無野食無飛機餐架同埋唔可以離開個袋
唐貓去德國麻唔麻煩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞