移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
等緊收ITA
congrat
收到ITA了
其實加拿大醫療真係好咩?
睇醫生唔洗錢,但買藥要
有好多醫生收夠病人就唔再收新症
急症室未一樣要等好多個鐘
我老母個friend睇隻眼都專登返香港睇
其實香港公家醫療係世界級
係醫管局on9之嘛
細個隻左手跌完之後有舊骨突起
老豆車開我急症室等咗10個鐘先到我
隔離個鬼仔仲笑我,佢個頭爆哂缸流緊血
都等咗5個鐘都未到佢
仲有好多醫生護士落美國揾食
加拿大醫療邊忽好?
定好多人覺得睇醫生唔洗錢就叫好?
咁加拿大醫療唔好囉唔洗迫人認同你既

無人話香港唔好,唔洗起鋼。但兩邊文化環境稅制全部都唔同,無得咁樣直接比較

香港係好,我住過好幾次公立,醫生護士都好有heart。問題係有好一部份既病人都唔係香港人呢。
Congrats bada 可唔可以分享吓你幾多分(有埋detail仲好)+大約用咗幾耐時間?
如果宜家有一個degree 想加分讀diploma, 個個係咪postgrad diploma?
任何一年以上certificate or diploma都得
但要full time
Cert/ driploma VS second degree VS master (假設會係加拿大讀) 有冇話邊個會加多啲分 定係冇分別
你本身degree係唔係加拿大讀?係就cert/diploma/second degree冇分別,唔係就degree會多少少分
不過都係master最多分
好命啦你,快啲多謝武漢肺炎

你有25歲未
咁問心其實又冇講錯
CEC 已經狂buff 你
450以下一定係英文考得好差
千千千奇唔好讀FIC
差極咪全6
係益咗讀diploma又做得個一年嗰d人
真,我listening 8.5. Writing 6
謝巴打細心解答
Express entry 係咪唔使加拿大工作經驗都得
係,海外經驗加上所有野夠分就得
我想問EE pool入面有再分唔同stream,有CEC又有FSW,無當地工作或者讀書經驗係咪即係無可能係CEC個pool入面?我見最近幾次派ITA都係CEC,FSW係因為疫情所以on hold無再派?咁遲d開返,FSW個分咪高到on9?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞