移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
6個月以下唔出PGWP,2年以下跟你個program長度,2年以上出3年
謝回覆 🙏🏻🙏🏻👍🏻👍🏻
唔好意思 又想問下

我驚我get錯
佢計分個度計埋spouse or common-law partner,
咁單身既話咪好輸蝕?
定係其實唔同stream?

假設我CLB拎滿分,
我total暫時得387
就算過去讀1年書都係加得15
好彩地有arranged employment 就再加50
工作經驗加多1年就加番13
但到時年紀個度就減5
咁total先岩岩好460
個分仲要係計到最盡
保險啲計我應該得437
但而家係咪收緊460?
單身會高分過計埋伴侶(包括 common law partner) 伴侶同你一樣咁高資歷先會同你單身計一樣分
而加海外draw抽近480你點係香港讀都唔夠。建議諗下讀書或者做1年先apply ee under CEC, 或者啱省嘅有省提名
btw 呢個時勢你搵到人肯做lmia比你識人定真係神級
Sorry咩係lmia?
要份工有效,要證明你份工係真同埋無本地人要,同埋比政府部門查你公司幾年,先會出work permit同50分比你。但而家個個都無嘢做好難證明無本地人要你份工,更加唔好講有公司肯整。你話有你arranged employment即係有LMIA,咁多數係識人或者已經做開
有無人收到invitation to apply? 我琴晚收到 交咗申請一個月就收到 我以為個疫情搞到停咗收人添
我上面係寫假設
假設我係個邊讀完書之後好彩搵到野做
全部有risk的

有risk既情況下最盡都係得437分
好危險
咁勁?你就咁係香港申請?
乜原來LMIA要無本地人要先得。。。仲以為有人請就可以LMIA加50分😩
係呀lmia好難
所以先有省提名存在價值
係呀 好突然 因為我7月頭先交申請
咁無lmia就無個50分啦
你話想靠讀書嘅話,畢到業就會有PGWP俾你免LMIA做嘢。咁就唔同好多
嘩 咁你一定好高分
咩background呀佢
[
Btw恭喜哂
絲打IELTS 應該好高分,係咪仲有Master?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞