移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
2個星期
都幾快, 祝你順利
有冇人知道驗身去邊到做
而家得自己哂咁多時間同精力去搞EE好戇鳩
其實有無講要幾多錢先移到?讀書係咪最快?
都唔係
EE 處理咁慢,話唔定,新policy出左我個application 都未過
其實個新policy乜都無講清楚
佢話youth應該有age limit, 同埋香港grad好似都係批work permit(仲要唔知洗唔洗爭), 就算俾你出左wp之後仲要報多次pr
你而家有EE穏陣D o既, 我都諗住照報EE同PNP d野. 錢銀事少, 唔搏佢
新野既details 應該2021先會有啦

暫時IRCC都係得啲好表面既野

本身已經起左步既巴絲咪行住自己個plan先囉,到時真係出detail先再睇有無得apply 比自己好過啦

不過佢淨係開番香港既IEC係有啲唔公平既
有冇人分享下post ITA經歷
google canada IEC

人地官網其實講左,自己睇
The second pathway will be for those who have graduated from a post-secondary institution in Canada. These individuals can then apply directly for permanent residence.
我想問express entry嘅 CRS 嘅兄弟姊妹加分。crs有要求要住係加拿大嘅人先可以加,但係要住幾耐,點樣為之住

想請大神求救一下
出世紙兩張
佢既passport+水電煤單
多謝晒
問咗reddit啲人都唔肯答
咁有禮貌既你

你要交未呀,IRCC 要UPLOAD 上個PORTAL 一格格,唔識可以TG我
未 我幫人問揸,佢想申請fsw
佢就依家睇下幾多分同有幾多期望,因為佢細路理論上唔係住係加拿大,但可以睇下情況點樣住過去。
但係如果有多咗15分就過450,但當然437都可以過關

多謝你
佢連crs個帳都未開
我係度幫佢搵緊資料,睇下要啲咩
437?
450?

473就差唔多

Ministerial Instructions respecting invitations to apply for permanent residence under the Express Entry system #166 – November 5, 2020

No program specified

See full text of Ministerial Instruction

Number of invitations issued: 4,500Footnote*

Rank required to be invited to apply: 4,500th or above

Date and time of round: November 5, 2020 at 12:17:58 UTC

CRS score of lowest-ranked candidate invited: 478
上年有啲日子係451,如果計埋15分就可以過
而且佢唔係話會加配額咩

不過今年啲分係真係470以上
拿,講真,你得450就真係留番係大灣區
上年451個幾次係因為武肺,淨抽CEC
同你FSW係完全兩條跑道

FSW黎講,無470既你,機會可以話係好低
ITA 啱啱交哂文件,又到咗最折磨嘅等待時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞