移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
收到信去整良民證未?
未呀,不過我都照book左先
我未aor都約定時間做。d quota 好似要當年搶iPhone 咁夠12點就refresh 落booking
其實好撚悲哀
唔知而家有COVID要搞幾耐
係咪收㺯弓ITA就可以去整
點開口想老細拎reference
巴打有冇update
你跟加拿大要求整比佢簽 話讀master又好 直講移民又好
我都係直接講移民
想問下咁多位巴打一啲雜題同埋我咁樣會唔會有好大難度

背景:
現年28歲單身
IT狗非programmer (應該係屬NOC2147 type A Computer engineers (except software engineers and designers))
3年香港工作經驗+少量IT cert 冇用好似係+極深紅背景公司
香港讀嘅英國野雞IT top-up degree

我若略填EE CRS分做咗幾個分段分數
假設到時31歲
假設IELTS英文好低得6666分
>>>192分
假設我個degree過到ECA
假設IELTS全部6.5 (listening 真係唔得,本身聽力差)
>>>343分
假設做到一年NOC0AB工
假設讀一年diploma
>>>439分

個分完全唔夠475,係咪要諗PNP?
PNP個玩法又係點樣,我睇完FB同呢到都好似唔係好理解

另外我對visa/移民/WH完全冇經驗
睇完廢中加拿大個fb仲係一頭霧水咁
如果要搵NOC0AB相關工要靠咩門路,咩網站,IT行業programming難唔難搵?
樓主建議讀一個一年既diploma,讀1年書呢個方面應該又點入手?
同時我睇廢中個FB講話30前申請WHV做1年嘢要銜接時間接得好好
到底點先算好?
因為早幾年做嘢啲錢都拎晒去上堂讀/考cert讀野雞degree搞到冇乜資金
甚至可能要借錢搞
盡可能唔畀錢搵agent搞

希望巴打們可以畀啲意見/實際流程分享
或者有其他國家嘅路推薦(利申冇BNO)
主要想1年內非常之急離開香港
如果都係讀diploma,點解唔諗澳洲?最新比香港人果visa讀完書留多幾年就得
唔洗諗WHV,武肺,唔會批你

你試下禁CRS
加拿大讀diploma+一年加拿大工作經驗

有幾多分
So you received ita yet?
依加係德國讀緊PHD 想兩年後去加拿大
係咪一定要搵到當地工先搞得移民
定有其他途徑搞
No draw
搵個加拿大人結婚啦,一個直頭為你度身訂造既方法
439分
IELTS 8777+master
多謝建議
唯有挑戰吓listening,反正去邊都要updated ielts 分

我望吓啲master先
而家搵定機構做eca評估個學位資歷係咪啱架啦
佢清單上咁多間評估機構有冇話邊間快啲鬆手啲
439 EE唔岩你玩
就算比你有埋MASTER,同你2 CERT都唔會高到令你夠分入POOL
(我係當緊你個top-up人地認你做degree既情況)

你睇下OINP你夠唔夠料啦,唔夠就睇下你係咪會去D 山卡啦D既省啦

睇你移民決心有幾大

btw我都唔知你點解會禁到439咁低分
Single, 30, 2 cert, CA 1 dip, 6666, 1 yr CA work exp, 3 yr overseas work exp

我就禁到471出黎既
我揀返雙cert同master就同你一樣計到471
反正點都好都要搞IELTS,我考咗先再睇情況
mola mola新政策,法語再加分
見呢度人多想問吓
web design 喺加拿大易唔易搵工
諗緊讀web design定cs diploma
收到ita,啱啱好夠分
恭喜你,葡萄
巴打你由夠分到ITA用左幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞