移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
集合上一個Post既問題,有兩點想再講一講。

0AB工/ NOC Code 點揀?
我建議先睇job duties再睇job title。只要你個job duties match到70~80%,你就係要用個個NOC。

Employment Letter點寫?
香港大部份工都唔會有一封所謂既employment letter。所以你係需要自跟官網要求,去dreft封野,搵你上司簽左佢。你唔肯定岩唔岩,你又唔介紹比我睇下既,你可以留TG,我幫你睇睇。

學歷ECA 認證?
上一個post好多人問好多人對於2 cert 既定義有問題。
大家照字面意思解就得,只要你有兩張cert係手,而其中一張係一個3 year or above 既program就可以。同你花左幾多時間去完成係無關係。
可以去WES Canada或者其他認可機構既網站查核,或者直接比錢認證左佢。

另外,上個POST都有唔少人問及PNP。其實有幾個巴打都好熟,以下隨便討論各省PNP。

請大家問問題既時候,提供些少自己基本資料,如果唔係其實好難答,特別係PNP。
例如: 學歷,大約年齡,單身結婚有無仔女一齊過黎,行業,專業資格(PNP),筆直,心宜省份,英文水平等等

唔知開到2仲有無人
https://lihkg.com/thread/2030519/page/1
POST 1 LINK

移民加拿大既方法有好多,大家成日聽既會有Provincial nominees (PNP),Express Entry (EE)。由於PNP分太細太多stream,我就唔係呢到講,大家可以自己上官網睇。除左PNP同EE,其實加拿大仲有好多唔同既program吸引移民。
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada.html

呢個POST我主要想同大家分享下express entry

主要合適既對象會係(1)已畢業 (2)有全職作經驗(3)IELTS General唔會考得太差(4)未夠30歲

係開始之前,手足係有心移民既,請去下面條LINK禁一禁睇下自己CRS有幾多分先
https://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp

觀察番EE呢一年既發展,你只要有470~475分,基本上都可以安全收到邀請。
如果你禁完發覺唔夠分既,唔洗灰心住,有幾個方法係可以令自己多D分既。

1. 去加拿大打一年工。呢一年工作經驗你可以透過申請working holiday而獲得一年既open work permit,從而取得一年加拿大工作經驗。

2. 考英文屈分。移民只係需要考General,係相對比Academic易。同埋個人經驗,考好 listening同reading。因為speaking 同 writing都係個人觀感既評分,比較難屈,除非你本身英文好好啦。

3. 讀書。讀一個一年既diploma,咁你就會有degree+diploma。學歷就會變two certificate,會高好多分

4. 搞Labor Market Impact Assessment (LMIA)。成功既會加50分。但絕對唔容易,亦都幾可肯定要比錢人幫你搞。而且武漢肺炎令好多加拿大失業,都令LMIA既成功機會大為減低。

Q&A
Q:讀哈佛大學MASTER畢業,讀19科香港GRAD,會唔會影響個分?
A: 唔會,degree就係degree,master就係master,一視同仁

Q:係專業人士,渣緊乜乜牌有無分加?
A: 對唔住係EE既角度係無,只要你既工作符合NOC 0AB,佢只會斷年計算你既經驗。

Q:承上題,咩係NOC 0AB?
A: NOC Code係用黎區分你既行業。你想運用你既工作經驗係移民到加分既話你份工必需要係0AB,CRS條LINK入面有NOC code既list。

Q:幾錢?
A: 其實移民比你想像中平,我好粗略咁計過你要交比政府既錢只係大約3000~4000CAD。姐係24k hkd。

另外,如果你年齡已經過左30歲,好抱歉你申請唔到working holiday,而且EE會係30歲打後每一年扣你5分。

所以如果有30歲以上,而又想移民,有細路/有專業資格,誠意請你放棄EE,研究PNP。簡單講兩句,PNP係分省既,每個省會向自有佢既PNP programs,而且入面既細節都會好唔同,分到好細。

最後最後,致15 16緊既你,搞移民,失敗既話係輸一年時間同埋金錢。但嬴既,就一世。

暫時講住咁多先,希望可以幫到大家。
感謝善意打破零回覆
都想多D人去加拿大
望住Richmond由小香港變成小中國都好可悲
溫哥華定多倫多個Richmond

多倫多還好,好多老香港移民
溫哥華
因為中國人太多,連香港人台灣人都要就佢地工作上用wechat溝通
溫哥華真係無計,感覺好多人去都係退休。移得去BC,年齡層都比其他省高,我自己感覺。

可以天氣無咁凍,啲野又集中。但變相無咩人番工咁。好似去得既人都有舊錢渣手,唔似多倫多要搏殺咁

同埋支那人真係好鐘情Vancouver
都有好多讀書小粉紅
老果班好多都係上一代移民生埋仔
不過我自己都未搞掂移民
Which stage now? 以為你掂左
計盡IELTS爆分都係得441分,好似都係難拎到ITA
等緊個分跌多少少
如果pnp 既話ielts academic得唔得?
人地寫到明general for 移民用
thanks
尋日cec個分跌到440喎,有無機
如果跌多次就得了
到時多左好多大陸人湧過去
到時多左好多大陸人湧過去
留名
樓主好有心
岩岩u grad
本身plan左幾年後就走
但香港依家都唔知走唔走得切
Engine仔有份
可能幾年後又第二個世界唔好灰心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞