移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
做咩咁落力推POST
各位好,啱啱收到pnp批咗先見到你個post
其實我仲係英國加拿大1516中。。
搵你唔到啵

另一位我岩岩PM左
有D忙近排
PNP批左PR?

定係抽中左炸
都係一件好事丫
抽中PNP
覆核資料
正式批出PNP
我去到呢度

之後先係申請PR
有冇巴絲plan緊讀master行EE?

計過分過去讀埋master就基本上穩陣夠分,但文科底唔知揀咩科好,喺香港已經因為大學唔係專科,grad左幾年人工都冇乜大進展,如果過到去洗幾十萬又係讀左個對搵工冇乜幫助嘅科,怕好難生存
會好難生存呀 失業率高 assume你英文又唔係native 又唔識當地文化 有工你真係執到
明明英國坐六年一定有pr 又可以讀書慢慢揾工
唔明你搏乜 小心搏到乜都冇
我個profile讀完加拿大Master個分已經近500,拎PR唔係問題,搵工先係問題,但搵工喺英國咪一樣要面對人生路不熟。。。
你哩類case加拿大大把 咪係回流返香港果班
英國工種多元化啲
請問你係咪有job offer? 同埋有冇話預幾時去加拿大
我之前九月頭時報,話預下年九月去
個Program advisor 話我太早報,加上我海外報同埋無job offer (我stream 唔洗),顯示唔到我有intent to stay。
而家個application 因為d柒野withdraw左 ,所以想睇下下次應該預早幾多報
之前勁忙 無覆到
我去到都係會先讀書同考牌 之後就可以做番同一行
不過都係要放棄香港好多嘢同埋去到頭兩年都係燒錢 希望可以申請到scholarship

我都有諗過其他國家 但係衡量過後都係覺得加拿大條路適合我啲

如果你真係心大心細咪再諗多陣 唔急嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞