移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
啱啱draw左,472
抽左5000個
一次多過一次,個人數
之前都係3000~3500左右
近兩次抽左好多人

睇黎好相信新移民會BOOST經濟

呢個星期IRCC都瘋狂開工,係咁批CORP,student work visa
COPR有效期係咪1年?
我想問你個proof of fund係咪跟足佢要求o個隻?
即係有寫6個月average balance, 定係交bank statement
問銀行拎ref,再六個月statement,傳說中只交statement 都得,不過做多好過做少
依加一年,多謝武肺
以前半年,好似係
入學門檻,問番你間心水學店
476中左

佢抽之前個幾個鐘先入pool
想問下 ON嘅有coop 嘅master program
入面嘅coop 可唔可以當local full time 經驗?
都成8個月
Can’t double dipping
有ITA 就搞得良民證?
想請問下,近幾次ee都係 no program specified ,但前幾個月又有provincial nominee class
No program specified條隊包唔包埋pnp ?
或者咁問, 個no program specified 係咪指all programs draw而唔係 (no program) specified?
想問下得ITA 攞唔擺到良民證
定要問交左application先 再等加拿大 send個 request 再拎封信去警署
要等request
秒回我 thanks
問多個問題
填緊Permanent Residence application 但冇位比我upload forms
係填哂再upload forms?

要等另一個人返黎先填得哂啲野 所以問定先

心急人上

同埋你諗住去邊 幾時過去
Upload 咩form

我交哂文件而家等佢審
收到ITA 去到PR application
見唔到有欄位比我upload proof of fund
係要等我填哂form 按continue 先見到?
另外 medical exam ITA後要做 定 交完文件審完再做?
見佢website 寫住 30days after submission 但又唔肯定佢講緊邊個submission
你㩒continue下一頁會比你upload form(可以返轉頭)

Medical 你而家應該book去做
medical 個到可能遲啲做
90日內交application 就得, COPR expiry day由medical計起一年

如果係soft landing (攞完PR 就返香港), 邊日做medical 冇所謂
但而家hard landing (永久係加拿大) 同埋要隔離 好難請到假, 想比多啲時間自己做選擇
明明EE一直都有,點解最近一年先多咗人討論
因為對香港徹底絕望
同埋希望用EE 走難,冇錯,係走難
睇嚟要 PNP 鳥
一係諗辦法谷高個分
但係以前抽綠卡每年都有人討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞