移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
心水係 多倫多嘅 centennial college
你呢?😂
你行ee定bc 既pnp,好奇問

唔洗拎咩visitor visa,就咁eta入境已經係visitor

行得通

申請埋美國visa,有咩事落去打個轉又叫做重新入境
多倫多歡迎你
幾時到埗呀,我都係多倫多,有咩事有個照應

呢到好多香港人都好好人好helpful. 真。團結
你要keep住做野,可以,有working visa 就得
我唔係IT呀不過IT易搵工都出晒名
477都安安地全啦

如果ee玩法唔變,你可以搏一搏WH拎一年工作經驗,會幾多分,係街禁唔到

如果做一年野都夠,你就慳番diploma 個錢。但個機會成本就係,如果一年之後轉玩法,你都係要讀番diploma

A: WHV -> PR
B: diploma - > PR
C: diploma -> work -> PR
D: WHV -> B/C
想請教下如果work experience得十一個月 但多過1560 hours
可唔可以當有一年?
唔得
sure, my advise, your choice
可能我答得你太忍悔。你問係咪可以KEEP住做野搏其他方法。係,的確係可以,但你要有WORKING VISA先可以。但工簽唔係咁易有,唔係話續就續。你要諗清楚先。

至於BC搞PR耐唔耐呢個問題。官網基本上有曬所有VISA既預計批核時間。work permit, working holiday, ee, student permit個D都有。PNP,因為我唔係行PNP我無睇過,你可以搵下有無。你因應番你咩stream去搵番個ETA就知幾耐。PNP係會耐過EE。

多唔多人爭,門檻低咪多人爭。其他省,你睇下PNP唔同省有咩PROGRAM先啦,有幾個都好出名,基本出你一GOOGLE就有

至於條路岩唔岩,我唔可以代你決定。我只可以講計劃永遠都追唔上改變,我一年前黎都無預過會有武漢肺炎,LMIA都白搞左。如果你親戚有門路識人,可以諗下搞LMIA,咁你就會48X+50。但都係講緊兩年後。

我唔知你老婆做邊行,佢個行業會唔會係某D PNP上有優勢呀,你自己搵下啦

去睇曬所有PNP STREAM睇下邊個岩你啦,要移民又要DIY又唔想AGENT水你就要勤力,每個party既CASE都係獨立既,只有你自己先最清楚。
有無巴絲做real estate行業 rics係加拿大有無用?
安省學簽轉pr係咪無咁易?
請問學簽轉pr係一個咩concept ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞