移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我搞緊ECA,寄左份transcript去WES,最近幾日先發現自己寄過去份野唔合格,無用sealed envelope同無學校chomp,WES個status卡左係in progress成個幾禮拜,我send左enquiry問係咪唔得,我已經同學校申請返份合格既transcript寄過去,我流程上有無唔岩?
我可以幫你打去問,你係咪寄左去多倫多個間?

If you don’t mind. 就比你啲資料我
有心了巴打,我等多幾日個enquiry,我最主要係驚佢會要求我重新申請,又要比多筆錢
thanks巴打,
想問下例如我係加拿大做緊NOC type b一年,用黎申請express entry,
洗唔洗搵公司出信證明,定係唔洗?
Employment letter. Yes
想問ECA咁多機構可以做,點解個個巴打都係用WES?
想問加拿大係咪冇乜金融工? 同埋一般人工幾多 (e.g. 最低70k-100k CAD?)
假設要轉行覺得有幾多錢先comfortable過去重新黎過
我都唔知點解,感覺最大路
個個巴打都用,可能爆晒workload
計埋呢年經驗,410? EE CEC 有時cut-off都呢個range for
巴打你好,如果過cut-off係咪姐係仲有機會定點?
真係唔係幾識...求解答
如果抽410分: 1) 你411或以上就一定入到 2) 你409或以下就無可能收到 3) exactly 410分就用tie breaking rule 越早入pool就越大機會入到
btw 從來冇抽過410咁低。最低都438。你唔係加拿大本地申請預抽480分到
#154 – June 25, 2020
Canadian Experience Class

See full text of Ministerial Instruction

Number of invitations issued: 3,508Footnote *

Rank required to be invited to apply: 3,508th or above

Date and time of round: June 25, 2020 at 11:29:27 UTC

CRS score of lowest-ranked candidate invited: 431

Tie-breaking rule: April 3, 2020 at 12:56:32 UTC

If more than one candidate has the lowest score, the cut-off is based on the date and time they submitted their Express Entry profiles.

巴打,你睇下點樣加多20-30分啦,難得你有canadian experience
咁我想問下假設我410-420分,
雖然個result未試過抽咁低,咁試唔試下申請 定等自己夠430UP先?
收費方面係申請即要比錢定入倒Pool先要比錢?
無話唔可以既,最大舊錢係抽到先要比
入到嘅入住先無咩所謂,考到高分ielts再update返
想問下有無人試過行EE 既 FST streams...?
好似好少人講起
因為FST 好講運氣
FST 我有個朋友等左2年都未輪到佢,最尾都係行左讀書個條路

Ielts:未考過,會盡快考
工作行業:教育
工作經驗:同一行做左2年野,下年8月足3年

我plan緊可能:
1)21年尾直接係加拿大job market搵工
2)21年去加拿大讀master再做野 (但到時已過30)
[可能而已,如冇offer就要再等]

問題:
我係咪趕唔切?
歲數係計申請個陣既年齡?
到埗之後做另一個行業,之前既work exp係咪唔計?

唔該哂[/member]
接近30,得張學徒畢業紙
working holiday定讀書好?
如果搵份電工難唔難?
報MASTER要有靚GPA嫁咩,你報TOP U先要吧

IT既話係BC搵工好小小,但個BC生活貴D

禁下CRS睇下你DIP+一年工作幾分先,just in case you cant achieve pnp
我係咪趕唔切?
無話趕唔趕得切,EE過左30歲每年扣分,睇你個底幾厚

歲數係計申請個陣既年齡?
抽到ITA個陣既歲數

到埗之後做另一個行業,之前既work exp係咪唔計?
唔係
讀書都好難,除非你英文好好
電工唔清楚,但藍領唔難搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞