移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
幾時先開返FSW
CEC收到440 拎哂啲位
FSW唔洗玩
純呻
想問如果我香港有一個學位, 去到讀多一個, 但我係2016 grad, 咁到時係咪只計一個? 因為到我申請時已經過咗5年, 定係佢只係指個ECA有效期係5年, 而其實個degree係10年前都計算在內?
//had an Educational Credential Assessment (ECA) if you did your study outside Canada. (ECAs must be from an approved agency, in the last five years)//

另外想問埋如果我在canada 畢業後搵到份工做左1年 (在NOC入面), 咁係咪都可以計落full time 工作經驗而唔一定需要係LMIA?

感謝解答

如果只計一個degree 我得454分計晒兩個有492分 (計埋配偶學歷)
ECA個學歷評審結果5年內有效, 過左就要重新再做評審, 同學位畢業年份無關。

冇LMIA都可以累積工作經驗, 不過一定要係持有合法工作身份同埋唔可以係學生身份(即係拎旅遊簽打黑工或者拎住學簽打白工都係唔計既)
謝謝師兄解答, 即係其實讀完書佢俾你留低嗰幾年既工作經驗都計算在內?
無錯
感激師兄
聽講係無文職
BNO 加拿大Express Entry 加分 ?!
https://lih.kg/2048761
巴打幾分?
想問下讀加拿大私立大學既master (under Designated learning institutions)佢承唔承認個學歷架?

好驚讀完佢話唔係public university所以唔承認
唔一定

最好係
去open source Check
sorry 介唔介意講多少少

我搵到間野係Private Chartered Universities,
同埋合資格出pgwp,
唔知有咩方法可以知道加拿大教育局承唔承認個學歷
PEQ又轉玩法
如果你想知加拿大教育局承唔承認個學歷,你要send email去加拿大教育局問,我都唔清楚sorry
想問下it programmer 想去溫哥華係咪pnp最易
46x 有機上到470
Ontario, BC 都有Tech draw專比IT,federal express entry program就無特別俾IT優惠, 不過唔駛優惠都夠過就唔使理PNP啦
其他省有工sponsor就9成可以用job offer stream提名,而IT算幾易搵工
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞