移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
唔該

請問唔介留TG? 有啲私人問題想問問你
唔得唔緊要的,謝謝
感謝回覆先
我(28歲)諗住同女朋友(27歲)去manitoba ,我讀書,佢做野
大家英文能力都ok

依家問題係
1)我讀1年書拎1年work permit 定係讀2年書換3年work permit 會比較穩陣?

2)如果我用mpnp去申請移民,佢可唔可以同時用ee去申請移民?因為照計一年後佢有喺加拿大工作經驗同我有加拿大嘅dip,ee應該會夠分

唔該
唔好意思呀叔唔識搵自己TG LINK
我之前貼過,你上面搵搵
1. 你第一個問題好廢,緊係後者穩陣
2. 我既理解無衝突
咩翻咩都有,中美互翻我見都好好搵,我翻張合約都收300

但我無係個行做緊,比唔到意見你,淨係知要考牌,政府文件要求有牌先翻得

轉唔轉行,無咩意見

想用whv一年claim工,要0ab,cafe睇你咩code
但Working holiday 停左批
咩翻咩都有,中美互翻我見都好好搵,我翻張合約都收300

但我無係個行做緊,比唔到意見你,淨係知要考牌,政府文件要求有牌先翻得

轉唔轉行,無咩意見

想用whv一年claim工,要0ab,cafe睇你咩code
但Working holiday 停左批
唔好意思 我諗我都係唔考慮加拿大了

不過唔該哂
想問下EE有個位問有冇Canadian degree, diploma or certificate 係咪規定要喺DLI讀?

姐係如果我喺一間DLI讀一個長過8個月既certificate course都已經有分加?
Sorry唔係好明你問咩
DLI 係咩,孤陋寡聞
designated learning institution
認證到就可以,反正你都讀完,咪認證左佢
因為我未讀所以想問定先
佢認證過程係點? 意思係喺EE Profile upload張certificate之後睇佢過唔過到?
即是拎緊PGWP期間 申請Express Entry
會係under Federal Skilled Tades
若做多過一年 佢就會自動變Canadian Experience Class?
唔係,要經一個機構做
我自己用WES canada,佢個網有寫要點做
理論上係,但係要夠一年之後UPDATE番D野落你Profile

係可以同時身處多於一個pool,我個陣都同時係FSW同CEC
點解可以個個連登仔都拎住個master degree?定係貧窮限制左我想像
唔再答,完。
香港真係好多人讀master唔讀好似無讀過書咁
想問下
我睇官網,讀合資格課程,個PGWP都係讀幾耐,就畀幾長?
但一般嚟講,係咪正常都批足三年,無論個課程讀幾耐?
因為諗住過去讀個8個月diploma,睇下可以留幾耐....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞