移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
呢個問題應該問番你準備報diploma 既入學要求

同移民好似無咩關係
唔知有無理解錯你

你讀書,你拎study permit,你老婆申請spouse work permit C42?

要你張野批左,你老婆先可以騎住你張野去申請C42

好似3個月左右批到

入唔入得境,你自己Check work permit入唔入得,我唔知
計完得429 分
三十歲內。 大學畢業。 多過三年工作經驗
Ielts 8777.
同你一樣
依家plan緊去加拿大讀個1/2年diploma就 立即夠470
如果經pnp係咪一定要stay果個省?
可唔可以搬去其他省?
唔可以一概而論,好似係
有冇話幾年後可以搬?
我個case 係想經BC pnp但想住Ontario
理論上land咗之後就可以. 不過最好攞個地址寄咗PR card先走. 好多係細省做pnp都係咁
https://www.justice.gc.ca/eng/csj-sjc/rfc-dlc/ccrf-ccdl/check/art6.html
Bc邊個pnp,好奇問

如果要你住一段時間,佢會寫出黎
我諗住係經Manitoba PNP之後有可能搬去其他地方
我睇過網上啲人話拎到PR之後最好喺當地住番1年或以上先搬 如果唔係省政府有權提出取消你個PR
樓上講得無錯 有PR既人係有權搬 但因為當初批PNP既時候你應承左留喺當地發展 除非你可以證明到當地無辦法搵到工etc 否則拎完即走會有啲危 通常啲人都留1-2年先搬
算2cert
350係咪未計2cert

你要英文全7 + 一年加拿大工作經驗先有得玩ee

如果唔係就要pnp
小弟嚟緊會去讀兩年diploma打算拎個3年既pgwp ,
之後有相熟公司一定請我做野既話,各位 ching 想問下應該申請ee 定 pnp 會成功機會大啲 🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️

利申 : 讀整車
拎transcript?做學歷認證?wes幾時都做得,好似last 5年

462有啲忟水,你可以得fsw抽番睇下頭幾水幾分再準備係點行

反正你都出發唔到依加,我估你應該無WHV Poe 吧
咁你ee讀完兩年做完3年幾多分先,你幾歲先

你個問題你都答到你自己

講緊5年後,唔洗咁急揀行ee定pnp啦
到時仲係玩緊ee同pnp先算啦

你grad左先再算
Hi 小弟想問下加拿大it行業/data science/math 揾工行情如何?
黎緊9月三大data science final year 預strong second up/merely first hon grad
ielts 就6.5 不過如果考多次都預有7 冇bno
原本個plan 係想做2年野之後儲錢去加拿大讀master 順便睇留唔留得低
但近排事態發展太急劇有可能想直接過去做野
想問下有冇ching 知行情? it算易揾工定其實競爭好大?
因為見個邊好多u都cs好勁好似even 唔洗顧主sponsor 都好難揾...
IT算影響比較細。不過機會會集中係大city。肯做sponsor就不嬲都唔多架啦,不過都值得試嘅
thx ching ching 都係it 行業?
有冇話除咗英文好 coding 勁仲有咩野可以準備下
爸打讀邊間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞