移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
緊缺職位係咪PNP?唔同EE架喎
23歲 3年前asso畢業
2年飲食業經驗 現無業
IELTS未考 但test過暫時5.5左右

申請咗wh 但係唔知幾時會開返抽籤 又唔知會唔會抽到 又唔知香港遲啲仲有冇wh......

所以考慮去個邊讀書再攞pgwp
要時間草錢 諗緊用邊種方法過去好 好糾結
1. 先係香港讀個top-up degree 再草錢去讀master
(但係驚wes唔認可我個top-up, 外國大學嚟香港開個啲 呢層都問緊
同埋本身唔係專業科 怕有pgwp都搵唔到NOC 0AB嘅工)
2. 而家搵工直接草錢去讀個diploma/certificate
(好似直接啲 加上直接草錢係會快啲
但係就會連bachelor都無 唔知會唔會好輸蝕)

以前無咩點諗移民 求其搵份唔洗skills嘅工草下錢就算 飲食業好似計唔到落working experience
搞到個Profile好唔靚淨係諗到靠讀書過去
巴打會有咩建議或者advicethank you thank you
如果佢唔行省果個,走去行EE讀書加分做野加分,都可以搵埋pnp加分既,讀書移民好似唔係個個省得,太多玩法
Sorry唔識幫你,讀書又貴又慢

廚師黎計,有出現過係demand list,lmia都好易搞

但你英文5.5
政府分好多位,唔可以一概而論咁答你

大路既都係拎曬拎到既文件+self declaration
係囉 所以絲打要睇番你想去個省有咩緊缺職位
聯邦政府應該只會分NOC 0AB or not
(應該係)

Tks anyway

都唔係廚師 只係waiter仔

而家有keep住睇英文新聞唔知點提升到
不過我最想問既係

而家開返關未,搞到visa去唔去到

同埋會唔會因為疫情關係搞到唔批工簽
訓唔著巴打熟唔熟pnp野,有野想請教下
睇下邊個省嘅pnp啦,都識唔晒

btw而家仲封緊關呀,批到work permit或者pr都未land得住,除非有人請做essential service。不過申請可以照交,排定隊一開可以快d批
唔該晒

我想問曼省mpnp呀,熟唔熟?
試下用個台灣apps 聽多d講多d會入腦d 一個月都係幾廿蚊會費
個個都問manitoba 又唔係特別低要求
識少少咁啦,無自己做過
你係想去讀書之後揾做野?
而家未開番
工簽要有employment proof 先入到

唔會
考左英文+搞掂左WES 再睇個陣咩日子再決定

無英文無WES你都入唔到POOL

我會照入左先,到時夠左3年再UPDATE
明白 唔該晒再研究吓先
你要同MPNP office問佢攞張Work Permit Supporting letter,佢可能批可能唔批 (呢個我無做過). 批嘅話就用佢來apply work permit, form入面有個code比你填話你有WPSL要佢免LMIA
https://www.immigratemanitoba.com/2017/03/22/how-do-i-obtain-a-work-permit-support-letter-from-the-mpnp-to-apply-for-a-work-permit/
同一時間你應該已經有提名信。就用佢來apply pr.
應該工簽會approve先,咁你咪即刻可以落地開工。照計係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞