移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (2)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
如果要考電工牌, 可以聯絡電工工會:
溫哥華: https://www.facebook.com/ibewlocal213/
多倫多: https://ibew353.org/about/service-areas/

如果要去 university 讀 degree 就唔洗找工會了

利申: 美國巴打
多謝你呀巴打
我仲諗住去BC省依個Red seal牌果度問
http://www.red-seal.ca/contact/c.4nt.1ct-eng.html
BTW巴打你都係美國做依行?
想問你地proof of funds 既銀行信要幾recent?
如果我想11月中先submit eapr, 係唔係11月先拎銀行信會好d?
最新6個月,11月尾交嘅最好11月比埋la,無都無法,交住先
其實加拿大都幾容易移到
今年年頭先知開始研究

基本上master畢業考到個ielts 8.5 8 7.5 7.5 + 3年工作經驗就得
佢個工作經驗要求算低
地產經紀保險經紀銀行分行跑數都計
基本上有個學位就得
睇黎巴打英文好好,ielts speaking同writing過7我覺得都幾難,其他兩份8.5都仲ok
general writing容易過academic

speaking我諗你要熟下講得流暢望住examiner隻眼

最好rephrase條問題先或者叫佢repeat一次
咁你多啲時間諗點答就流暢好多
考慮CELPIP 可能岩你 做落我覺得易啲
我啱啱開始研究移民 喺加拿大讀咗幾年書而家仲讀緊大學 讀多兩三個sem就grad 想知如果要移民應該要申請邊一隻或者要點樣做 求巴打指教
當地就業環境都幾差吓
人哋點解請你係個問題
祝你好運
Master pnp 玩到好爛 小心中伏
好多人以為master grad直接PR
唔係咩,又話phd未畢業都拎到pr
你可以試吓
Agent 宣傳手法姐
幾個%成功率但要用幾廿萬玩嘅 農夫移民計劃
都有人玩

可以申請同拎到有啲分別
當然某啲省 eg曼省pnp易好多 但印象中要做一年半載嘢
我比較了解BC
BC 的確grad咗可以申請no job requirement
不過有job 會加分 高人工又可以加分
同埋有工先有係加拿大發展嘅意向 先有機pnp到
有d指定school嘅program?唔係畢業直接可以申請bcpnp?

https://www.welcomebc.ca/getmedia/8f55cca6-5e8c-4e3c-8456-f65d2a5a2221/BC-PNP-IPG-EEBC-IPG-Eligible-Programs-of-Study.pdf.aspx

Skills Immigration-International Post-Graduate
係可以申請 不過都係要再計分
True 係no job offer required
你搵唔到一份中上人工嘅工作唔洗諗
如果報16個月以上嘅master program,攞3年嘅pgwp會好d?

行返ee cec 路線,儲1年加拿大經驗
肯定好d啦
我phd grad開頭諗住返黎,所以無報pgwp
而家想報返pnp佢話無工又無地方住睇唔到有intention to stay。
我withdraw左個application因為移民官話我太早報(我九月報話想下年九月前去)
佢叫我遲d再試下睇下點,不係唔係加拿大本土報好難報,大部份applicant都係當地報咁
總之有postgrad deg唔係包得架

另外想搭單問下之前位巴打,如果我有noc a工作經驗但而家無permit搵唔到工,係咪基本上唔洗諗?
知唔知如果得12個月 pgwp,係咪好難搵工,睇中左ubc mban program
啱啊 其實我都係想讀個programme 但佢得十個月
做左, 填哂表啦, 跟住呢
一定好啲
經濟差 3年可以方便你換吓工/累積人脈(好撚重要 千奇唔好得罪人/冇交帶禮貌)
搵一啱自己嘅長工
千奇唔好all in international post-grad
而部分在list postgrad 冇乜實際功用幫你搵工
或者不明文只請local
第一永遠係搵工
第一永遠係搵工
第一永遠係搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞