[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[44] SONY XPERIA 1 MARK 2 預定6月出啦

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
冇...我都係跟翻個篇報導
大家會係sony store 定 其他地方訂
多數豐澤
sony冇延長保養唔掂
部XZP個touch有d部份冇反應,仲會有鬼touch,要唔要成個mon換
仲有要預幾錢同邊度整好
睇怕今次都有一年原廠延長保養
換喇仲整
如果你真係要整一係原廠一係tobo diy
10ii有得
1ii應該都有
我其實想知sony幾時收返保養自己做返
其實都吹左好耐下
好心tune 好d 先賣街,點都唔應該差過上一代嘛
https://youtu.be/4VOvGSB8mFg
係時候換XPERIA 1 MARK II
年年都有架啦,不過第2年唔知仲係咪保險型式
又玩保險就算柒數把啦
我以前XZP試過mon有黃印,打電話通知保險公司做登記,之後拎去維修,整完有張list寫零件價值,跟著走得,其實都冇問題,一蚊都唔洗比

果陣保險係保100%機價,如果換既零件價值=機價,換後第二年既保養就完結
當年xzp第二年壞usb c位claim過
係要打多個電話報完先開工整啫 冇乜特別

日版au相機唔係最終版,只係可用版
保險係點樣做,係咪包跌爆mon?
1. 買機後有張第二年保養卡,上面有code,上網登記第二年保養服務,登記後有確認電郵

2. 延保計劃補償程序
如果在服務期間受保障的流動裝置發生故障,客戶必須致電Sony Mobile Communications ”手機延保計劃”熱線(852)3971 0279以安排維修服務。 客戶可以將受保障的流動裝置自行帶到Sony Mobile Communications所授權的維修中心進行維修。
客戶應在進行實際維修/更換工作前,通過Sony Mobile Communications“手機延保計劃”熱線進行維修/更換申請。維修/更換日期必須在受保障的流動裝置服務期內進行。

跌爆mon肯定唔包,因為係人為損壞,無論第1年還是第2年跌爆,都要比錢維修
10 ii 有延長保養咩?
買之前打去問下先,而家出面都有爆mon保險做,冇理由佢自己冇賣呢d service
如果係豐澤/Smartone包爆mon果D咪照拎去原廠付費維修,之後chaim番錢
如果有
我諗應該得csl
sor 台灣先有
我之前無爆過MON 豐澤CHAIM過一次
佢要FAX晒D單畀佢睇chaim唔chaim到
整完畀晒錢又要FAX
FAX完就等收支要票,佢話一個月內會寄
我想SmarTone,可以聯乘Ericsson
仲要等半個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞