[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[44] SONY XPERIA 1 MARK 2 預定6月出啦

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
SBH90C我估仲有好多死貨
再加多張256bg卡
/+200超市現卷
5G X5唔知咩樣 因為最怕太大部 同個鏡頭位放係中間 成碌柒咁 所以個機身Size同鏡頭放置位置如果不變 好大機會入手 不過要睇埋X 1 MKii 個Size同X5
係咪一樣 如果一樣應該會揀佢先
其實暫時有沒需要入5G機 對我真係言之上早
但係如果有合心水既5G機 我都唔mind既
不過呢家手上已經有部11pro 但又好鬼死鐘意X5個音效同畫質
如果唔等5G機 揀X5又好似多咗部4G機有啲不智
但係放咗11 又有啲唔捨得 攞佢獻世其實都唔錯
所以我先會諗住再等埋X1,X5-5G 先再算
如果唔係今日我已經入咗X5
又係呢個時間發佈同上市
好明顯Sony想同生果鏈過
不過有競爭先有進步
對我哋消費者反而又多個選擇
唔係.

係唔想影響XPERIA 1 II, 先隔半年再發佈

唔覺得XPERIA對APPLE有任何影響, 級數唔同, 已經唔係以前

係鏈都SAMSUNG同APPLE鏈先啦, 幾時到Sony
我隊左入部switch到用
我信
講得岩啊
sony同apple唔係同一個檔次黎
其實我都想等下會唔會有x5ii 好揸手d
咁又係 話哂三叔個系統都好啲
如果Sony再積極啲 應該唔會差得過三叔幾多
不竟Sony個自家手機外觀設計,做工都唔差
點都好過千遍一律既 水滴屏,閪窿屏,瀏海屏,上下巴屏,.....
XPERIA 5 II 應該會有

一年3機已經好少, 唔需要再cut

今年中階cut剩1部, 高階1部, 旗艦1部

XPERIA 5 II 應該都係6.1" MON, 用埋XPERIA 5 零件去節省成本.

電量就加到3600-3700mAH
唉 話就話等5G版 但係我既耐性已經話咗比我知要點做 呢一刻只係希望自己真係捱到5G
人地SAMSUNG將以前D功能分拆出黎, 使用者想要就自己下載番, 出廠UI就可以做到簡化瘦身, 加速.

SONY就將以前有既功能減D減D咁, 現在變到同公板ANDRIOD接近一樣, 冇咩額外功能, 好處係UI順D. 不過佢冇將省去既功能打包成APP比有需要既使用者裝番, 呢個就係其中一個落後既原因

Sony個自家手機外觀設計,做工都唔差,係有時太過固執,出D市場唔肯接受既另類設計,例如21:9 弊多過利, 上年無線充電CUT走,加上高價同埋成日送垃圾贈品, 特別係垃圾耳機, 納米液

影相APP唔夠人性化,成日HANG同埋唔夠快,自動HDR難以開啟
等中出
暫時冇必要因為5G換機

同以前3G去4G唔同, 果陣真係快好多, 同埋客容量大好多

4G去5G 係快左, 但平時用暫時分別不大. 你都唔會成日睇4K YOUTUBE

主流暫時都係1080P

反而其他功能仲重要, 例如MON大細, 120hz 呢D直接影響使用者體驗
佢既21:9其實同iphone差不多長 只不過收窄咗
好握手啲 機身重量又比新iphone輕 都係尾數21:9 新唉風就19:9 ,21:9幾啱啲手細既人用 尤其女生 睇片我覺得都ok
配備6+128G 一般使用 應該都夠用
不過Android終於內存垃圾比較多 同未必可以完全用簡單方法去清走晒啲垃圾內存 所以用耐咗都會有少少lag 但可以手動清走內存
最主要Sony我曾經用過 耐用性可以 又未試過壞同出現過大問題 其他野真係要再用佢先知
19:9畫面明顯闊好多, 個MON望落大好多.

根本就唔建議D廠一直拉長比例.

SONY就成也21:9. 敗也21:9. 21:9 再加大個MON就會好長, 所以6.5"已經接近極限, 其他廠都出到6.8" 19:9, 20:9

21:9係好渣手, 不過我情願雙手使用換個闊比例大MON. 反正大MON就預左用雙手, 要單手又要用得好, 就要iphoneSE果D 4.7" 細機
SONY耐用性係可以, 特別係電池
我都係咁諗 4G對我真係夠用
5G就大才小用咗啲
問題係我唔想兩部都係4G機
但係同一樣杜比立體聲 Sony好明顯保係靚啲
iphone有啲位又好啲 (比起Sony)可以話各有長短
畫質Sony X5真係比到驚喜我
iphone 就正正常常無咩花巧野 整體上佢既oled
無lIPS咁好
所以先有啲咁既額外煩䐉
iPhone OLED同X1,X5 既OLED都係SAMSUNG提供

分別只係軟件上既調色

Dolby Atmos好多間廠都有
第一次用Sony 跟住三叔,LG
係第一代Xperia
用咗一年多啲因為貪新忘舊 果時又咁啱開始興三星
所以先急急腳襯個價好啲放 並唔係佢唔好用
雖然用咗一年左右 但放之前都仲結結實實
之後先係惡夢既開始
但係Sony明顯Sharp啲同令身啲
SE2 4.7又真心太細
5.8吋以iphone既細機各方面黎講先係最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞