[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[44] SONY XPERIA 1 MARK 2 預定6月出啦

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
唔係一半
係2/3
我鐘意將字體較到最細,之前試用Xperia 1嗰幾日覺得啲字終於夠細一版睇到好多嘢好正
2K芒係俾唔到我呢種快感,U12+已經係2K IPS但啲字仲未夠細
想問屋企人想換機
本身用緊XZ3, 睇緊Xperia 10 II同埋Xperia 5
邊部會好啲
又返去高解像度有冇用,高hz有冇用,唉。
你要唔要都好,科技都會進步架啦,過幾年就兩樣都高左架啦
俾我就揀5囉,大廠平機從來都係孤兒,唔會投放幾多資源
而家高 Hz 嘅升級感高過 4K
將啲字校到最細,然後再開「開發人員選項」,較細啲 dp
基於x1平時都係行1096
所以其實2部機都係行1080
咁實際上4k mon 行1080點都清過S20u既

利申 未試過實物咁比較
而家呢d機成皮嘢一部,下部佢最好兩樣都齊。如果唔係賣返5000蚊啦屌
xperia 10 2 個手感好怪
係較大d dp先岩

dp高先係決定
內容愈多 d字愈細
唔記得啦,以前 Xperia Z Ultra 真係會噉樣整
係喎

直頭要入 Developer Option set smallest width = 582dp
2者 物理分辨率
xperia 1 3840x1644
s20系列 3200x1440

Settings 一頁出哂
科技水平未去到極致就要取捨架啦
滿足FHD同廣色域下 推高Hz好過推4K
啱呀
4K行1080係唔會清咗
只要有upscale都係會矇咗
只係差在睇唔睇得出

Wilson 試過
係直頭個cam有noise,搞到拍片滋滋聲
廣角最近嗰咪,所以最明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞