[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[44] SONY XPERIA 1 MARK 2 預定6月出啦

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
自己睇sony條友點講
關於90hz等效殘像減低技術
渡邊:本體搭載的是刷新率為60hz的屏幕。 等效90hz的殘像減低技術是在觀看視屏的時候,oled自發光的的同時施加強電壓,使畫面切換的時候在每一幀圖像間快速切換,從而達到近似90hz的顯示效果。 而在此之前,存在著即使發出了發光命令,從黑切換到白依然能看到灰色這種問題,利用此技術即可接近90hz效果。
屌,我都唔想喺到繼續9up乜撚嘢refresh rate。
但部機又冇乜新消息
係咪black frame insertion之類

總之唔拎上手試咩都係假,班友又冇部真係90hz嘅機嚟對比
條友真係好柒
同人呦低Hz冇分別,比人駁到一棟都冇就話自己冇需要
依家呦4k 60hz panel唔可以出低ppi高reflash rate,又比你一句收皮
我一直都係話我睇唔出有咩分別同無需要
你睇乜春野?
唉,又冇實機,佢哋點9up都冇意思

我唔知oled點樣控制refresh rate,但如果個screen可以做到1080p 120hz,但剩係做到4k 60hz。

我估一係就sony知粒gpu唔夠勁,大多數情況都render唔到4k 60fps以上,咁就索性唔開。

一係就係bandwidth問題,就好似hdmi 2.0output 唔到4k 120hz,因為4k 60hz每數傳送嘅pixel已經係1080p 60hz嘅4倍,個output要容納到4k 120hz,就要有32Gigabit/s bandwidth,除左條線,呢個亦會係display standard sup唔support嘅問題
捽左年半120Hz moon啦
我唔撚知有咩咁好J呀

咁果堆咩P3 colour呀 快到痴撚線既CPU就好好J啦
得啦,總之你對眼對refresh rate唔sensitive囉,你覺得冇需要囉
其實sony整個位俾人揀開唔開120Hz咪得囉,我記得sharp都有得揀開唔開,仲係可以逐隻app揀on/off
辛苦哂所羅門巴
點解你地覺得有個option就可以突破60Hz咁鬼過癮既?
你塊panel做到144先有144架
你出黃金買個一千有找既moon比張2080ti你都過唔到60架
係本身有120,之後俾你揀開唔開
其實有120我都唔係好想用,好撚食電
你呢個論證又有問題

樓上咪表達左120HZ LCD 拖影反應
根本唔及同HZ既OLED
IPAD PRO呢塊芒 大概體驗只係去到90hz oled 甚至更低
我就係唔明
佢係一個4K既panel
但你地聲稱佢係120Hz既panel 開到1080p 120Hz
咁兩個條件同時存在
個panel必然係4K 120Hz既panel架
大佬一個4K高過60Hz既panel貴到天元突破
以前唔開係因為唔夠ram做唔到4k 實時渲染
其實一早講sony應該好似其他廠咁自己比人簡
不過問題係
1.sony唔夠人手做咁多功夫
2.班日本仔好撚頑固
好心你喇
硬件有既野點解做唔到
問題在於sony唔做/block左佢
好似camera個api咁
呢個問題係apple用料問題
後期既ipad比早期ipadd反應時間差好多
sharp係835個代都有呢樣野揀啦
係sony唔撚肯做姐
....你真係唔識架喎
點解一定同時存在?
佢控制晶片/排線食唔到4k 120數據量所以咪只可以做1080 120囉,咁簡單都唔明?
由好耐之前xz/xz1個代塊芒已經可以1080 120
班友又冇做到
可以話係偷工減料
啱啱睇review
原來ipad pro 2018 隻mon 個 response time 誇張地慢

唔怪得同電腦144hz 體驗差咁啲
一早講左
第一代ipad 120hz反應時間快好撚多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞