有增生疤痕(蟹足腫) 做過治療請入

939 回覆
3 Like 3 Dislike
我果時都係呢個位,都係細少少
可唔可以share多啲冇復發個粒係私家醫院切定點 切咗幾錢同埋係咪切完再打類固醇覆診

毛毛粒係咪因為磨擦得太多所以發大
當然唔係一出世就有
以前生暗瘡生到落心口
冇諗過會變蟹足腫
我之前開過刀 個傷口都係咁嘅樣 明明一開始個傷口好靚 但唔知點解會有舊嘢咁
其實我打過網上check到既3間疤痕診所電話,我懷疑3間都係陳醫生做。去佢度consult,佢有好多好多相show出黎,佢好多耳仔蟹足腫cases,我覺得佢手勢ok, 我耳仔冇崩,個傷口都變返粉粉地色,啱啱做完頭半年係瘀黑色,有少少凹凸,但都可以接受。另外做完冷凍,個傷口會大一倍,仲要包兩三層紗布,其實好撚奇怪,你要有心理準備

我買份垃圾保險金額太細,claim到3000咋,如果你如果有保險,最好問下你個agent
細個仆街片到兩邊膝都無左甩肉
阿嫲係其中一邊倒左啲雲南白藥落去
個隻腳就有增生
無倒個邊無事

但事隔廿年個腫都唔見左了
可能因為膝頭成日郁?
姐係有復發?大唔大粒呀
同埋想問切完有冇話覆診要幾多次 使唔使再打野咁
想問而家冇覆診到 係咪已經冇復發象徵
係政府,好似勁快排到係腫瘤科切。半身麻醉,聽住d手術刀聲都幾驚,不過其實唔痛,好似半個鐘內做完切除手術。傷口都係包住等佢埋口,覆左2-3次診,打過一次類固醇就冇事。大約個幾兩個月就好返,而且埋得好靚,完全唔覺有疤

毛毛位,係因為覆診個醫生唔肯打類固醇,復發左變咗好大粒,本身個底層仲有啲毛囊會生啲毛出嚟,但係個疤痕係冇毛孔,佢會係啲唔同嘅位置去迫番啲毛出嚟而不停發炎
唔係啊
我係話我本身個身體有事要開刀做手術
之後個傷口本身埋得好靚 耐左之後就變成有呢舊嘢係到
唔該晒 絲打係去咗醫院睇普通科再轉介你排腫瘤科?
我1.5年前做手術,覆診過三次,打咗2-3次類固醇針,夾佢個磁石夾咗4個月左右,後尾係屋企得閒會夾下。有搽喜療疤幫手去傷口瘀黑色。之後完全冇覆診,但有keep住留意傷口,我覺得冇復發跡象(希望之後都冇事
我睇家庭醫生轉介,因為果排大粒得好快。
我上網睇手術傷口係有可能變蟹足腫 因為佢都係疤痕嘅一種 睇下可唔可以搽啲嘢去阻住佢變大 唔係可能又要做手術
我睇家庭醫生轉介,因為果排大粒得好快。
本身係轉介去外科,之後要轉院做就去左腫瘤科
望落去又好似冇大到
好 唔該晒
好 唔該晒
心口生到一撻撻頂唔順去睇
本身一粒粒腫起搽咗之後都有疤痕但係已經冇腫
我都有粒係耳骨 諗緊幾時整走佢好 又唔知保險claim唔claim到 同埋知唔知有蟹足腫係咪唔可以紋眉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞