有增生疤痕(蟹足腫) 做過治療請入

945 回覆
3 Like 3 Dislike
做完個日 姑娘話 如果唔小心整爆咗 都冇計
繼續用消毒藥水消毒 同 包紮
但絲打可以再confirm下

我都有時撞到會痛,我24號做完到依家都有其水洗出來,不過個傷口開始硬同縮
*有黃水流出來
傷口開始結焦就可以唔駛包紗布了。我果時見有滲水一直包紗布包咗成個月,用晒佢地比啲紗布 同姑娘講返佢地話每日拆紗布反而會整甩啲結焦一直都埋唔到口
但我重有水流,所以都係包
但唔包住紗布 血水都滲
血水同黃色分泌物會唔會同時間出現
我個醫生唔建議我切
加上我都冇錢
我仲流緊傷口附近皮膚又痕
問咗護士話係膠布痴太耐 搞到痕
呢家又冇事
但琴日同今日係咁流水同濃
最衰唔記得帶紗布同膠布
我都整甩左少少焦
你係兩條?依家我個傷口縮左少少
唔知之後會點,依家見都係好突
都係果句比上面咁多個師兄,差唔多2個禮拜個疤痕結焦就可以唔貼紗布,剩係用藥水洗傷口印乾佢就得,不斷結焦又貼紗布又整甩結焦係會好難埋口的。同埋做完冷凍先係第一步,唔好預期冷凍完個疤會縮水然後就平復返晒,個冷凍手術只係令細胞壞死唔再增生,之後去打類固醇針同貼除疤貼,先係真正有效令個疤變細變平

各位加油喇
10針了可能已經平等七七八八,最近幾次hea到1支針打2、3下就算(我個疤好大之前每次都要打7、8下),但錢就照比,嚟緊應該停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞