有增生疤痕(蟹足腫) 做過治療請入

945 回覆
3 Like 3 Dislike
睇左政府街症,開左枝藥膏搽兩星期,話搽完都未必有效果
同埋轉介左去皮膚科,排2年期

Btw,有冇巴絲買過邊隻藥膏/除疤貼真係有用
要睇你嗰個疤痕幾多年,越後期色素沉澱,用疤痕膏或者疤痕貼既作用越低

如果你要平既方法,只可能不停排政府打類固醇,但係排期唔一定可以一個月打一次

再唔係就整壓力套,但呢啲好撚麻煩,首先你每日都要keep住帶,帶至少半年起跳,天氣熱起上嚟嗰陣時又焗,皮膚有可能敏感,但外來拖加嘅壓力係對增生性疤痕有用
我都想夾啊
係twd 74一塊
3月做完手術,細呢粒少少,12000埋單
同你一樣情況 耳仔個到
之後因為佢阻住我側睡
我search過好多方法 有冷凍治療個d
最後搵左外科醫生直接割左 宜家一年都無翻發
想夾
我大大小都有幾個地方有增生性疤痕 (頸),另有蟹足腫( 心口,背)
屋企人幾個人都有呢個體質,生暗瘡做手術都有增生,試過脫毛整損左之後都增生(灰...)
都搵過皮膚科同幾個外科打過唔少類固醇針,陳東X 都打過兩三次 ,覺得佢打針手勢幾好但藥分量好似唔夠,總係要keep 住打咁。不過佢應該係算呢方面專家,我屋企人黎緊都搵佢做手術 +放射治療
我自已就前排搵左整形外科醫生打針,打左兩次算係平左好多,不過好紅,醫生話搵下有無機打laser ,但佢話asian 通常唔太有效果 。

不過個人意見傷其實打針都唔一定有幫助,唔active 既疤痕 有機會打左針會active 左 -->個人經驗
而家基本上日日揸silicon gel 加用疤痕敵,係會令人煩同消錢
唔係啊, 人地介紹我睇Ricky Ho
不過我係開刀,可能唔啱你
好啊
個group係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞