有增生疤痕(蟹足腫) 做過治療請入

939 回覆
3 Like 3 Dislike
好 一定 估唔到咁多同路人 開心
我係身 所以有拉扯
冇反彈果啲都係冇拉扯既位
同埋冷凍幾簡單
做左冇蝕
我而家就好1516 今日睇個醫生又話開刀好啲 我因為粒野生耳骨位置敏感所以冷凍都唔會全部甩哂 都唔知係咪水鳩我
介唔介意講邊度做
開刀加電療定淨係開刀?
其實我個情況有你po張圖咁嚴重,我去consult個陣佢話開刀加電療傷口會靚,因為係人手割個位,但好撚貴,要5萬;冷凍就2萬,但要等自己甩,所以有可能會崩耳仔/甩唔晒,甩唔晒就去補打類固醇針(打類固醇好撚痛,記得叫佢開止痛藥),我打咗2-3次
我完全冇考慮過淨開刀,因為我research過,真係好多會復發。第一,耳仔係易增生位;第二,復發有機會會再大舊啲
Btw, 保險有得claim,你有保險問咗先
過來人建議你真係去睇下醫生,如果個增生仲係細,去打類固醇針,唔好覺得1000/2000好貴,蟹足腫係自己停唔到,我生到好似上面幅圖咁大,要2萬幾埋單唔好逃避
我係絲,好記得兩年都用頭髮遮住耳仔好驚俾人見到既感覺
我屌好貴
個醫生話普通醫生做嘅話就有可能傷口唔靚復發
所以佢都係叫我去專業嘅整形醫生做個傷口就會靚啲同埋復發機會少啲
我諗嗰個陳東飛醫生就係我問緊嗰個 手勢點 你會唔會推薦
仲有想問你保險有冇claim得哂
一鳩樣 我用針吉完以為放咗血就搞掂 點知就生到咁絲打個粒而家幾大
有無巴絲推薦邊度冷凍治療好?
唉我心口差唔多有十粒
生到好似多左幾粒lin頭咁嘅樣
到底係乜q垃圾基因搞到一整傷就會留疤
一出世就係咁?
未算好大啦 不過真係要keep住留意個情況
好多年前了
打止痛針跟住佢用條好似織冷衫果D針吉穿成舊疤
做完頭一兩個鐘好痛,跟住全日扯住痛
好快就冇感覺 但頭兩個禮拜好多血水要成日換紗布
跟住乾晒 結焦 成舊疤就平左 留返一撻白色皮膚
托做私院嘅朋友問緊私家開刀詳情同收費 同復發個啲嘢 問完update埋大家
耳仔有切左,打左類固醇,冇晒事冇返發。

另外一粒係毛毛位切完,另一個醫生唔肯打,返發仲大粒過之前,仲要因為成日有毛出,搞到發炎
你係邊個位?我切完冇野搽,發到勁大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞