有增生疤痕(蟹足腫) 做過治療請入

945 回覆
3 Like 3 Dislike
我知啊 但唔想咁明顯
當然 當初醫生都話 因人而異
我以前就訓教前貼
起身就搽藥膏
Keep住咁做幾個月其實都已經見到有成效
咩藥膏? 類固醇藥膏?
報告番比各位多個參考,我上年年尾係陳東飛做左冷凍,做嘅過程係打麻醉針個幾下有痛感,冷凍過程反而冇想像中咁可怕。術後要小心啲照顧傷口,因為會不斷流血水,每晚要keep住洗傷口換紗布,最後約一個月我先完全甩晒啲焦。

之後覆診按醫生建議有打過類固醇同laser,因為起初都仲有啲微絲血管未退到。冇再覆診後,我斷斷續續都有貼過疤痕貼,希望再淺色啲。宜家個蟹足腫已經平坦左,但會有個印係度,顏色會同本身皮膚有啲唔同,即係點都會睇得出有個疤痕係度,但起碼唔會一舊紅色野,我已經滿足喇

最後希望大家都唔洗受蟹足腫困擾!
咁你最後打咗幾多次類固醇針?
我都係陳東飛果間精X微創外科中心度做冷凍治療,不過我係被羅中佑做冷凍,覆診係陳東飛打類固醇針同染料雷射去紅印,4月做完冷凍治療,覆左幾次診,我係仲衰左個疤範圍大左,又凹凸不平,仲要仲又紅又黑,無好似D圖咁變白色,想問你做完幾時紅色素先變白色? 我係一開始甩焦時已仲係有D突,無完全平過,而家仲係一凹一凸咁
無可能 做完冷凍點會咁快生番出嚟
佢係比以前平左,但同時個疤範圍係大左,而且有小小一凹一凸咁,不過最大問題係個顏色,係深粉紅色,邊邊位係紫紅色,有d位係白色咁,搞到外觀上仲核突過未做前純突起的紅色我由4月做到而家色素都未退,想問你地個疤色素幾時變返完全白色?
唔會完全變番白色㗎
羅中祐係做冷凍手術之前 講到明 做完後有色差
打類固醇&激光
佢冇同你講咩
打左2次,跟住因為見開始有凹陷,就轉左打laser
術後大約8個月到先變番晒淺粉紅色,都冇變到白色呀
之前覆診大約相隔一至兩個月做過laser, 每次做完都會瘀黑左(要啲時間散瘀的)
咁打唔打laser好
可以繼續打到收番正常膚色?
醫生都話我遲啲可以打
咁我打唔打laser好
醫生都話我遲啲可以打
可以繼續打到變番正常膚色?
我覺得如果喺面嘅話就要打 laser 或者用遮瑕膏

如果其他地方就唔使
做 laser la
記住要用非入侵性 laser 同埋買定防曬工具
都係
我聽到個下要打laser 覺得再有呢啲化學劑硬生生注入個身體⋯⋯
好想快啲停打類固醇
巴打 你最後做咗手術/冷凍?
Laser 係物理治療
我排咗打類固醇針
其實我研究咗好耐
我會再用小川貼
你話去大陸做srt100好唔好?1萬有找
香港打支針要2000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞