有增生疤痕(蟹足腫) 做過治療請入

945 回覆
3 Like 3 Dislike
其實卓健有冇得冶療?(主要因為公司medical plan cover)
陳x飛個間係咁
十三年前仁安
7cm 手術+ srt + 四次覆診8萬到
我想問 有冇人做完冷凍後 再做laser?
如果有 大約做咗幾次效果係點?
1日 後,因為我做完手術後有一層好厚又防水嘅膠布(?)(我都唔知咩嚟)冚住個傷口
我醫生話可以照沖涼,但要快手
同埋日日去醫院換嗰塊膠布
想問下做完冷凍, 個傷口會唔會成日就住就住驚整親, 聽你地講會有大血泡, 要幾耐先可以正常活動?
真係差唔多一個月
正唔正常活動係睇你 生咩位置、多唔多同大唔大粒
個一個月都辛苦 沖涼沖得唔舒服手拎唔到野要人照顧洗血水都煩搭狗鐵驚啲人撞到自己等等
我係心口位,一郁就會扯到
所以我盡量都唔郁
一星期後就開始冇事
因為我傷口比大,有成11-12 cm 到,
所以我要多d時間去埋口
唔算太好
因為係心口位,同埋我傷口好大,就算用膠布固型時都固唔好
疤痕會睇到,依加過咗十三年都仲有大概有3成印
但至少皮膚係平嘅,而唔係有舊肉芽突出嚟
咁大嘅傷口醫生係咪同你做埋植皮?
冇,淨係縫針
依加只係淨返一條11cm 到嘅疤
我嗰個都係心口,更加大個,醫生直頭話要喺其他地方搵皮嚟植喺嗰度等傷口埋好先做得放射治療
有冇人做過
今日剛做完冷凍,唔知係傷口痕定啲膠布痴住痕,總之好痕

希望血泡快啲乾,望落好觸目驚心,隨時爆咁
係會痕 忍住
痕下痕下就冇㗎啦
加油巴打
我做咗兩個疤,今朝大果個水泡自己穿咗留哂啲黃色水出嚟

想問吓你哋啲疤剛做完幾日係點嘅樣?
我果條見到瘀瘀黑黑,巢哂皮,好乾咁,但摸落去好似唔覺得佢會再結焦/會甩咁,係咪做得唔好,唔會再甩?
我大致都係咁
結焦要過一排先 冇得急
切忌急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞