有增生疤痕(蟹足腫) 做過治療請入

945 回覆
3 Like 3 Dislike
公司醫療保險可以claim到,當小型手術(診所內)項目
我醫生同我講唔使痴
做完手術之後埋咗口
打咗三次類固醇針
就可以做運動
比如手拍公咁大面積 佢會點處理
我個人覺得類固醇針唔痛 係好吉好吉甘樣
個姑娘好好 醫生一路幫我打針 佢一路用隻手掂我腦門
分開我注意力
打完針頭果兩三個鐘會有啲後遺痛 第二日就冇事
Sor 啱啱撳錯掣撳咗負皮
我生喺耳仔後邊 好似鵪鶉蛋咁大粒
要切
我最怕開刀
本身我問佢會唔會咩冷凍治療
佢話我個尺寸未大到可以冷凍治療

其實開刀唔可怕 最有感覺係打麻醉針同埋類固醇針
打完麻醉針之後開刀係一啲感覺都冇
係感覺唔到佢對你做緊啲乜

開刀當日耳仔係冇感覺
但係開完刀第三日就開始痛一日 耳仔連住個腦咁痛
之後就冇再痛了
傷口會痕就正常
不過最麻煩係耳仔冇得濕水一個月 持續一個月都要痴美容膠布

埋左口之後 個傷口都唔會好似冷凍治療咁一折色
So far感覺良好

不過個醫生話呢啲有六成機會會復發 要準備好貨金了

好過做咩電療 激發晒其他癌細胞出嚟
覺得切係最好的
我手術連打針都係揾張永融醫生打,仁德醫務,佢係整容外科專科嘅。

收費都幾貴下,第一次睇症1000幾,做手術10000,一支類固醇針1000幾,一個療程3支。仲要做完手術有一次洗傷口500up。

都係你問問題佢就會答問題嗰種醫生嚟。有啲嘢你唔問,佢就唔講😂,
eg術後follow up,出邊收錢嗰啲診所姑娘係亦唔會知。

呢個醫生需要chur,好多時候佢係一路打針我一路問問題,因為試過幾次打完針,佢就唔會同你講啲咩。
同埋呢條粉腸成撚日遲到,book左時間,去咗四五次,平均每次等半個鐘以上,得壹次佢係遲十分鐘

你話呢個醫生係咪十分好,十分平,我只可以講唔係,都係態度好嘅商務醫生。
不過我自己情況覺得粒野越來越大粒,其他壓力貼嗰啲都幫唔到,仲好影響美觀,諗住比多少少錢都搞掂佢咋。

個醫生淨係話我嗰粒鵪鶉蛋尺寸做唔到冷凍治療,
我諗個疤痕要大到俾支吸管咁嘅嘢 穿到係疤痕中間先得。
巴打想問下你依家啲疤痕係咪平晒?肉眼睇明唔明顯?我心口有蟹足腫,依家暗瘡爆得好勁食緊A酸 腮位同頸有幾粒暗瘡成個月都唔好(驚佢變蟹足腫)想問下你嘅情況等我做好心裡準備
我高峰時有六粒,超紅同腫,因為有啲痴埋
打完針後,全部平哂,但有少少紅,要好近咁睇或影相先睇到
上年同一個位爆瘡,結果有粒翻發,又要再睇醫生

成個月都有機係石頭瘡,如果再耐啲就要小心啲,唔好俾幾粒爆同一個位,唔係就好易領野
有冇醫生資料同幾錢呀?
爬返我嘅文,有講到
但而家佢搬咗大診所,感覺無之前咁nice
打完針皮膚凹陷過左半年 可以點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞