雄禿脫髮。食、買、搽藥,織、植髮 救髮謬誤 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
我本來都係森髮買 食左兩個月印保 睇完樓上巴打單野之後岩岩聽十年巴打講去雞地買左韓保 250一盒

有冇巴打報告下依幾間真假
集集氣俾d信心我

其實十年講過香港賣假藥好撚大獲,真係確定假?

我岩岩去我買開正廠既藥房問
佢教我點check 真假
去依個網check 香港政府有冇註冊隻藥
http://www.drugoffice.gov.hk/eps/drug/productDetail/tc/pharmaceutical_trade/73577

我再用森髮個code check發現 唔同既野黎
唔係印保 而係一隻叫anastrozole stada 既藥
即係香港冇註冊依隻藥

反而Spain 同Korea 既牌子香港都有註冊

森髮個隻finpecia? 香港好似冇註冊過

係呀 即係香港冇註冊
可能就係咁個code 搵到其他藥
不過我就係用完森髮既野出事
所以想係到警惕其他巴打

十年巴打可唔可以係頭版到加插埋我既森髮case 落去?

想問清楚巴打出咩事
因為我都岩岩係森髮買左foam + 藥...
用左10幾日 so far 無乜特別

你出咩事先?
Fincepia 有冇HK Reg No ?

Fincepia冇係香港註冊

仁山舒利? 呢隻藥amazon 又係好好賣 又好平
有講法話一星期用2次等於 用左2% minoxidil
去頭屑頭油ok ge

如果有2%咁係咪即係唔斷得用?變相變咗成個頭咁用?

仁山舒利? 呢隻藥amazon 又係好好賣 又好平
有講法話一星期用2次等於 用左2% minoxidil
去頭屑頭油ok ge

如果有2%咁係咪即係唔斷得用?變相變咗成個頭咁用?

講緊個效用 唔係藥性

有冇巴打報告下依幾間真假
集集氣俾d信心我

其實十年講過香港賣假藥好撚大獲,真係確定假?

http://www.drugoffice.gov.hk/eps/drug/productDetail/tc/pharmaceutical_trade/73577

唔係印保 而係一隻叫anastrozole stada 既藥
即係香港冇註冊依隻藥

係呀 即係香港冇註冊
所以想係到警惕其他巴打

想問清楚巴打出咩事

你出咩事先?

用左正廠藥4個月加5%半年
頭髮開始厚 有好轉 甩少左好多
幼髮冇咩點甩了

轉左森髮 既印保 培健 1星期
洗頭甩多左 同埋平時甩多左幼髮
我唔肯定係咪假啦
起馬我出左事

如果係咁用返正廠

今年2月中開始搽, 上個月開始食藥

你本人既圖? 效果真係好好

係呀!叫做遮到下個頂.
都係因為睇左你個POST後先開始買M來搽.

即係話你用左3個月minoxidil?
竟然有咁既效果

係呀!叫做遮到下個頂.

竟然有咁既效果

好撚犀利...係咪頭髮都長左喳
咁顯著?!
5. 其他產品
5.1 洗頭水
5.2 髮粉
髮粉可以上網買
大概 幾十蚊有 50g 平香港幾倍
amazon search “hair fiber refill”
5.3 研發中技術
replicel, histogen, iPS cell 毛囊複製技術等等。

是咁的,replicel係拎大家後尾枕啲頭髮同皮膚一小部分,然後拎去實驗室培植之類再複製。繼而將啲生長細胞/因子,注射入去頭頂,前額等地方,從而今萎縮嘅毛囊重新生長,生頭髮。 個技術好似俾shiseido投資咗入去,依家係日本嗰邊搞緊。2018左右推岀市場。

https://youtu.be/oKRwlNuDMU0

另一方面,就係iPS cell 技術,係用自體誘導性多功能幹細胞培植毛囊細胞(情況同人地培植內臟細胞去治療內臟嘅疾病大概類同)。 個做法都係拎大家少少健康嘅頭髮同皮膚,然後實驗室培植再複製,將複製咗嘅毛囊放落去前額同頭頂。依個技術就應該要再耐少少先推到岀市場。

以上都係睇youtube同外國啲forum得知,英文唔好,可能有誤解嘅地方,有錯煩請大家指出
5.4 激光梳
其實我之前都有食過保記3個月
後尾食食下停左 因為食到心口唔舒服
我估我大約係2期到 又未去3個隻頭頂咁禿

跟住睇醫生試話叫我用激光梳 牌子唔講廢事話賣廣告
定期返診所睇下有冇好轉,大約3個月返一次。

醫生話個轉位雖然計總數頭髮小左30條,但每平方睇係密左,頭髮粗左實淨左,佢係有部機幫你照。

其實我之前不嬲甩唔多,但好似唔識生,之前睇醫生前都係甩10條8條。 不過個額位其額都有dd問題,上次照完冇多又冇小,額位難搞。醫生話要照1年以上先見到有大分別,我照左半年,格日用激光掃個頭。
激光梳美國FdA准許通市 但未係approve佢係能夠治療雄禿
在美國一向評價2極
但睇黎會係治療既第三條出路
我根據爬文組合左D資料出黎 大家一齊集思廣益繼續補充埋佢啦
俾你地講到好驚 我就食左應該差唔多一個月印保 發現精液稀左 同 性慾少左
我睇網上啲discussion reddit果啲 唔會係假貨掛

我禿得好勁,呢樣應該係第幾期?仲有無得救?

屌你咩好勁 ,我個轉仲嚴重過你啦,但我食左個幾月藥,心存希望應該幫到d,唔好咁灰先!

即係香港冇註冊依隻藥

係呀 即係香港冇註冊
所以想係到警惕其他巴打

想問清楚巴打出咩事

你出咩事先?

幼髮冇咩點甩了

我唔肯定係咪假啦
起馬我出左事

如果係咁用返正廠

我係買開正廠個間藥房買西班牙既牌子
香港有註冊既
依家最少肯定到唔會食到假藥先

Kirkland Minoxidil 5%

改善咗好多
仲有無人一齊eBay kirland minoxidil 我聽日落單
月尾有貨 share番就運費抵啲 我會揀呢個 因為多銷量
Tg: yinlamchan

你cap晒我啲精華

搽下藥輕鬆救

即係香港冇註冊依隻藥

係呀 即係香港冇註冊
所以想係到警惕其他巴打

想問清楚巴打出咩事

你出咩事先?

幼髮冇咩點甩了

我唔肯定係咪假啦
起馬我出左事

如果係咁用返正廠

我係買開正廠個間藥房買西班牙既牌子
香港有註冊既
依家最少肯定到唔會食到假藥先

如果信唔過保髮堂/ 森髮既唔好再買

你cap晒我啲精華

大佬爬左好耐文

你下次開新POST可以置頂啦

改善咗好多

好勁 我2隻藥用左就快5個月都無你咁好

改善咗好多

好勁 我2隻藥用左就快5個月都無你咁好

我2個半月kirkland 轉同前額都明顯改善 無巴打咁勁 感謝十年巴

係呀!叫做遮到下個頂.

竟然有咁既效果

好撚犀利...係咪頭髮都長左喳
咁顯著?!

四月初頭頂都重係好禿.
最近我剪完頭髮後先發覺個頂改善左好多...而且左邊額頭都生左好多毛...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞