[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[43] sony xperia 1 mark 2快啲出啦

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
索索是原罪

其他廠點搞條黑邊
我就係鐘意佢21:9先買,21:9有咩問題
有朋友係CSL. 度做報俾我知, 但唔知有無機套同moon貼
原你老母罪咩...
你chromecast俾個正常電視比例我揀我咪屌少你一陣囉
其他廠20:9 果D
Chromecast係咪都係出20:9先 定識出16:9先
星期五 15/5開賣
放大全螢幕就可以解決條黑邊, 問題係YOUTUBE片有好多都係16:9 有字幕, 好多都唔係用YOUTUBE個字幕功能, 所以21:9 放大後會睇唔到字幕

20:9, 19:9 因為畫面闊左, 所以16:9片放大後仍然大機會睇到字幕
冇計, 個MON愈窄, 睇16:9片左右黑邊就愈大, 顯示範圍愈細

但係SONY MOBILE 可能因為怕得罪SONY PICTURE, BRAVIA TEAM, 同影視, 又因為自專心, 想推21:9有利發展

當年SONY MOBILE 就係出左XZ3, 行18:9比其他部門屌, 之後先出21:9

但是又冇諗到21:9 片源缺乏, KOL網紅片9成係16:9

最致命係XPERIA 1, XPERIA 5唔用CINEMA PRO係拍唔到21:9, 普通人又唔識用進階功能

另外冇電視行21:9比例, 電腦MON都少, 呢個係死症

如果SONY電話市場佔有率有SAMSUNG, APPLE咁既水平, 推21:9應該會好順利好多.

我個人覺得如果要兼顧手感, 又要大MON, 19:9比例係最好

當然16:9最好, 可以點對點, 不過做大MON會好闊, 手感操作唔好.

唔好話我SAMSUNG打手, 我自己用緊XPERIA 1, 但係我覺得GALAXY FOLD條路係唔錯, 可以有4.2:3 正方形比例7.3"大MON, 就算睇16:9片, 雖然上下有黑邊, 但係起碼畫面大左, 又睇到字幕, 唔用果陣又可以摺番埋, 簡單操作用外MON避免影響手感, 唯一唔好處就係機重用埋厚. 呢個就係大MON要失去既野.

今年會得轉GALAXY FOLD 2. SONY條21:9路行左已經冇得番轉頭, 唯有希望其他廠都出21:9機, 擴大市場接受21:9
我冇玩無反, 單反相機, 所以以下唔知道有冇錯, 唔好屌

我好似唔多覺有邊部無反, 單反相機可以拍21:9片, 民用市場冇機拍到21:9, 個餅點可以做大, 根本冇器材, 想拍都冇. 拍21:9片暫時得XPERIA 1, 5,
首先要有人用, 成街人用iPhone, 理得你21:9

下下HOLLYWOOD拍片咩, 講真6.5" MON又唔係真係好大, 21:9都唔覺得誇張啦

用左XPERIA 1接近1年, 我都唔覺佢比XZP個MON大得幾多, 睇16:9 XZP仲大, 睇網頁又幾可成大篇文
Iphone 18:9
X10ii 繼續emmc 不過隨機讀寫好似快高x10成倍
唔知係咪因為個rom大左一倍既關係
老豆用緊xzp,因為裝得多app,覺得舊電同rom都唔夠用,x10ii換唔換得過?
iPhone X, XS, XS MAX,11, 11 PRO, 11 PRO MAX 19.5:9

iPhone 8, PLUS, 7, PLUS 16:9
$2599 仲係用EMMC係弧寒左D, 不過應該都唔會慢

雖然SAMSUNG中階都已經用UFS 2.1
我用嚟做公司機純粹whatsapp下普通影相交差用, 對功能上都無咩要求只係唔想買Samsung同埋想試下21:9, 用咗幾年HTC10 已經殘到就嚟用唔到

其實想買5但係個價硬到阿媽都唔認得
我印象中sony自己 alpha都好似無21:9

利申:a7-3用家
接受到21:9 細就OK, 6.1" 好渣手, 不過字體要教大隻D

S835比S665快, 慳電應該差不多, X10 II電大D, 不過支援快充, 應該得5V 2A

ROM XZP用UFS 2.1都比較快, XPERIA 10 II 用EMMC, 不過X10 II有128GB

如果有錢建議買XPERIA 5, 否則XPERIA 10 II
想試下21:9, 不如XPERIA 10 II, 或者XPERIA 10 PLUS
其實都唔係好明

係咪21:9 放大左 要放大到左右貼邊果陣
上下就好大機會cut左字幕
但20:9/19:9就因為無咁閭 放到左右貼邊就上下cut少d 仲見到字幕

遲d換機就應該會明
本家ALPHA TEAM都冇21:9

其實可以加後加, FIRMWARE更新就做到, 拍到4K 16:9, 一定可以4K 21:9

反正21:9 4K解像度得3840*1644

PS4都冇21:9 GAME, BRAVIA都冇21:9比例, ALPHA又冇得拍21:9

所以SONY MOBILE真係孤兒仔, 整合左都好
其實對比返個價係a31同a51中間
31都係emmc, 51先ufs
Samsung 自己有半導體係屈左機
就咁睇x10ii 個emmc random read同a51一樣
sequential read同有3/5速度
Write就算,唔係成日裝app
打錯左, XPERIA 10 II 唔支援快充

21:9 放大至FULL SCREEN, 上下就好大機會cut左字幕

ANDRIOD又唔可以比你控制放大率, 一係ORG SIZE, 一係FULL SCREEN

冇得自己控制放大少少, OR自己控制擺位, 有時想頂部CUT多D, 底部留字幕都唔比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞