[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[43] sony xperia 1 mark 2快啲出啦

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
但係得 4GB RAM 真係窄使啲
不過實有人話 Sony 接近原生,唔會用爆 RAM
Sony啲RAM不嬲都孤寒 上代旗艦先得6GB 今代先升到8GB 但人哋中階A71已經8GB 真係唔明點解咁慳家
小心陣間又畀人話 6GB RAM 夠用有突,唔使 8GB 咁多
有冇人個Gboard用唔到 禁實個地球佢會話不斷出現錯誤 點搞

搞到而家轉輸入法好麻煩 要不停禁個地球
RAM 貴

Samsung 自己左手交手緊係可以堆料
但a51 6gb ram
我就相反, 用過覺得X1個MON一D都唔大, 只係長, 睇片仲細過XZP

同XZP比其實XZP個外型仲靚, 我用鏡銀

系統比XZP更簡化, 冇咩感覺快到, 個指紋仲退步左, 電量都係退步左

係個CAMERA影低光好左, AF好左

21:9用落相對窄, 睇YOUTUBE 16:9片十分細同唔方便, 唔放大就細, 放大就睇唔到BUILD IN字幕, 另外唔敢長時間唔放大睇, 怕左右黑邊燒印

另外冇無線充

不過X1個OLED MON顏色係TUNE得絕好, 幾舒服

今年本來等NOTE20, 因為佢應該行19:9比例, 比較闊, 放大左畫面都可以睇到字幕, X1既缺點就算NOTE10+都解決到

不過近日無意中留意FOLD, 發覺應該比NOTE系列更好, 可以有超大畫面, 今年等FOLD 2, 大畫面睇過真係返唔到轉頭
我都係XZP 銀鏡
我覺得佢太肥 好惡渣
X1窄長手感好好多
窄長仲有樣野好係重心分佈呃到手部機無咁重

Btw OLED黑邊即係唔著又點會燒呢?
我手大, 以前Z ULTRA都係咁用, 一用就4年, 所以XZP都冇問題

21:9係手感好, 不過真係要好手感, X5仲好, 仲細部

手感與大畫面, 我選擇大畫面, 反正我好多時X1都要雙手使用

OLED黑邊即係唔著又點會燒呢--->我睇16:9片, 中間有著MON, 左右黑邊冇著, OLED係有壽命, 長時間咁會令黑邊位同著中間著MON位有色差, 唔想見到上下畫面光暗唔同, 同埋邊位有條燒印線, 不過呢個係OLED死症, 唔關SONY線

更新完感覺順左 指紋成功率高左
不過同意21:9比例係做多左 唯一好處係好揸手
睇Youtube片 Netflix片都局住縮細黎睇
我下部都會換返闊機
講OLED成日差唔多畫面Apple Watch S2多年都無事
唔怕啦
到佢壞都差唔多因為hardware software換機
UPDATE完重錄指紋, 用盡5個PROFILE, 盡量用哂手指公認, 手指公認果陣用唔同方位, 現在9成OK

不過都係冇得同XZP比, XZP係HIGH一HIGH都解到
Apple Watch S2都唔會用黎睇片啦, 加上平時待機時亮度非常低

利申, 冇用過Apple Watch, 屌細力D
同意21:9比例係做多左 唯一好處係好揸手

觀感上Z ULTRA 6.44" 16:9 遠比X1 6.5" 21:9 大得多
不過愈來愈多廠出20:9機, 可能為左手感

S20 20:9 其實係比S10 19:9 已經窄左. 畫面長左. 只係手感好左
21:9 用split screen唔錯
不過chromecast射落電視度每有好大條黑邊
因為電視行16:9

呢幾日係SONY個YOUTUBE CHANNEL用電腦睇廣告片, 佢D廣告片行21:9, 搞到上下好窄, 講真YOUTUBE普通片係唔適合用21:9

21:9係去戲院咁既畫面大細先好用.

最好都係16:9, 9成普通片係用16:9
二揀一邊部好?
Xperia 1揸上手感覺輕身除咗本身真係輕仲因為電池擺得偏下,重心集中喺機身下方所以揸上手幾舒服。
錶無乜機會顯示全畫面淺色所以唔覺,但你去Apple留意吓啲demo就會發現隻隻發色都唔同
領屋企人部埃瘋11同11pro 裸機都重手到不了
重量明明差唔太遠
重心分佈同手感呢樣係抵讚
充充下電,突然開唔到機
Power + volume up key 都試過
係咪冇得救
咩機?

試下駁電腦, 用Xperia Companion睇下認唔認到
Xperia 1

充咗半日電都開唔到

我諗應該要換電
插住火牛都開唔到機?

冇就去維修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞