讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
內你老母地
資你老母訊化
讀完Gbus做big4
小妹隔住個moon已經濕哂
好有見地咁
巴打,其他program想去多次exchange 根本無可能,除非你講sem +summer exchange ,

利申:想去多次exchange ,但found out無可能
嘩 咪更加chur
放工都已經好攰 仲要讀得chur過bachelor個陣
大陸ok?
資訊化又係大陸用字咩?
好慘gbus做local bank back office
不過毒撚點過到gbus interview?
睇u嘅 三大嚟講cu就難d
同埋有d大學有whole year exchange
睇重資訊就夠啦
化乜撚野
我仲以為big4收cv會screen走呢d神科
專科冇可能30-40萬咁低
intern會
graduate唔會
岩 就算一星期搵一球都唔可以停,醫人係醫生既責任
今時今日gbus畢業做到嘅工 讀其他科都會做到 尤其係呢幾年間間firm/bank都跑緊diversity 條數 要收一定數量嘅非商科
就算好好彩first hon畢業都仲要同中國人爭fo位 更加唔好講金融海嘯 武漢肺炎一個浪冚埋嚟隨時渣都冇
所以話呢科已經係夕陽行業 你見career consulting越做越有就知搵食有幾艱難啦
不嬲Bba既科緊係讀ust啦,cu都唔差既 hku對比呢2間每方面都真係比下去
唔係個個都啱讀 有人會handle唔到surgery
金融科呢,一句講曬就係幫錢搵錢,你自己就係中間既transaction入面抽水,你負責舊錢越大,你搵得越多。但人地點解要益你,只能係關係或者能力。所以本身屋企有錢係天生有大優勢。拉勻一世講,醫生就成世都可以搵得多,係越搵越多,專科睇一次幾皮,手術一球樓上。但金融科三十歲之前過唔到個檻就無得再同醫生比。安穩勤力適合香港人就一定係醫科,覺得自己係人中之龍十年內就名成利就就入環球金融。
Ust gbus 依家收咗好多垃圾
同我早幾年一齊讀嗰班差一百條街
asso升都收 我同班老鬼見到o撚咗
所以medic咪值錢
同埋適合窮家子但讀到書的人

因為hk finance is dying
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞