讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
識人上年grad入左ibank而家70k一個月日日準時收工係要早啲返工咁解
佢話OK囉同埋次次約佢夜晚食飯佢都真係準時六點幾就黎到不過佢話有壓力 有時做錯決定會好撚驚 講緊令到公司冇咗幾百萬甚至更多 唔會要佢自己賠錢嘅但係俾公司見到成日蝕錢嘅話會炒 咁撚大壓力無返咁上下心理質素真係做唔到
IBD基本成條team都係大陸人
唔識邊間呀
我廢柴一名
我明啊,自己專科讀埋master 先得4xk,gbus學生一個interm就超越左,係有小小心理唔平衡
Oklink執咗未
Bitcoin
香港人係咪收得皮?
而家係咪唔會請香港人?
For IBD,
GS,JPM,MS still hiring locals (~10% of the whole batch like 2-3 out of 20)
Citi BAML sometimes 1-2 per year
barclays, DB, CS, UBS basically none

For Snt, Citi, baml, JPM, MS, GS all together around 10 (around 5 of them can get return offer from summer)
For research, please give up bascially no more HKers for FT

想問埋點轉工入BB? direct application from job portal is good enough (search from LinkedIn listings)
而家係咪唔會請香港人? and indeed just scroll up to read my LinkedIn links above u can see that hkust gbus guy got JPM IBD
hker for ibd...possible but very difficult
Yes

NDS係真係特別勁/有network 定貪佢地native mandarin? 我見台灣人都好多入到BB IBD 我讀普通科報完CS/UBS/BAML真係interview都冇
入唔到SA係咪都玩完?experience hire opening少咁多 variables又多左
Btw今年econ shit到咁 仲要virtual internship return offer係咪都可以打定輸數

Thanks for the info
我見linkedin上面 香港人入到IBD既全部都有relevant internship experience (of good banks)
NDS入到個d可以0 relevant既都入到 更大部分係做大陸d細af AM/PE/唔知乜叉投資公司
佢地係咪interview好勁
Background
個個都官二三代到夠料直送ibd咩
係大部份interviewer都係大陸人
寧願請個同聲同氣嘅nds都唔請香港人
同埋大部分business都同大陸有關 貪佢地普通話好d掛
捱埋佢啦 final mb就過
廢事諗名 見到邊隻用邊隻 唔洗諗又唔怕撞
真心佩服
過咗med3 完全對microbio無興趣
做電子雞賣相搵得仲多呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞