讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
做marketing 得罪你?
私院nurse 好唔好做?
hku law入葉記應該同gbus入big4 audit差唔多
但拍落去葉記人工頭幾年都有big4 double

legal field真係大間細間都係做狗嘅命
後生精英真係易賺錢
仲要昆班中學生攬炒
好多年前已經聽過有asso
asso 入bm ,gpa 同interview 勁,再入去
唔勁其實入唔到
依加冇大陸水比人要求放no pay

不過呢個世界人比人比死人
自己開心就得

利申 老軟加外父 生活輕鬆
乜唔係咩都會修下咩
accounting, law, management, leadership
同商業有關既都要讀
唔知香港係唔係咁
僧多粥少啊😹 有人local 收 pc train 15k 真係窮人鬥賤物
應該要咁分
靠努力讀到書 or 真係叻
有家底 or 無家底

靠努力同無家底 麻煩你去讀醫
真係叻 同無家底 讀law (咪撚做bar)
真係叻又有家底 bar 同Gbus
係靠努力讀書定係真係自己醒 呢樣要問自己冇得呃人
至少唔係入big4做audit
見到入既都係去做deal個類
真係做爛市,唔係講笑 你叫其他科點啲點算
今年差成點
呢度好似維園班呀伯圍威喂咁討論緊時事 自己嘅經歷 背景有幾把砲咁
Asso入既都唔係咁差,佢係無top既人勁,咪同jupas入差既gbus 人一樣,本身差既gbus 人都好過大部份讀bba既人
mulitable 萬達寶
唔知啊 同佢冇乜交集
佢同所有人都冇乜交集
而家係咪唔會請香港人? 想問埋點轉工入BB?係靠係job portal見到、headhurt定靠人介紹?我見linkedin上面d人轉工轉得好順暢 Thanks!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞