讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
行山銀行, wfh 可以上山do
title:兒子/姪仔/姪女
工作性質:飲野,打golf,買賣地皮
上年去選港姐添
asso有咩可能直入gbus year1 non jupas entry
IB收緊40分以上wor ching
正常
你估班鬼佬黎香港同你有親咩
咩又係想借香港黎搶大陸錢

講到呢,香港即係白手套
law現在都唔掂
醫生其實移民唔易
所以我一早講左
想知讀咩ASSO多啲
科ASSO應該要拎佢做廣告啦
講緊頂薪點呀
要同老板分成架 你估洗牙400真係400入你袋咩 你係咪仲讀緊先至咁理想主義 依家咁既時勢淨係老舖先叫有啲人睇 新開既本身無patient pool睇你點捱
以依家既環境 Gbus又咪識支那人
邊度仲有前景
所以我話,香港班醫生打死唔會移民
呢個價,你去到美國一開始都無
一般IMG考完USMLE
假如真係match到residency
年薪才50至70k USD
仲要扣稅扣保險,分分鐘冇一半
一個唔好彩,醫療事故,比人告,咁就前途盡毀(美國包攬訴訟合法,可以向賠償度分錢比律師作人工)
residency 中途被炒又係玩完
之後撈其他工,人地嫌over qualify,又係搵唔到工

至於日本,唔洗講,個別醫院做到過勞死
個別醫院請houseman係做義工,無錢

https://www.hk01.com/%E4%B8%96%E7%95%8C%E8%AA%AA/346223/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%80%BE2000%E4%BD%8D-%E7%84%A1%E8%96%AA%E9%86%AB%E7%94%9F-%E4%B8%8D%E6%98%AF%E7%BE%A9%E5%B7%A5%E5%8D%BB%E6%8B%BF%E4%B8%8D%E5%88%B0%E8%96%AA%E6%B0%B4

考又難考,讀又難讀,畢業之後仲要做2年義工
你讀國立醫科仲好,讀私立既,200萬港紙學費讀完仲要做義工

香港醫生吹到自己可以移民點點點,好偉大
我一早已經睇穿哂
咁你睇錢做人,有錢大哂
咁現在大陸有錢,你咪要跪大陸囉
唔喜歡呢套遊戲規則?咪唔好撈金融囉!
冇撈喎
分完都唔會得幾百咁去洗碗唔好
一講醫科就講錢
玩玩下變鬥多錢

算啦!香港人只是合富家子,食慣嘆慣
現在環境稍差就接受唔到
讀完醫可以做gbus 的工,倒轉唔得

識果腦神經外科醫生
做做下發現自己鐘意炒股票多d
就自己成立左間基金
之後08年果時同班ibanker 對賭美國房地產市場會爆破
初頭班ibanker重個個笑佢on 9
後來the rest is history ,果醫生揾夠退埋休
算啦,香港人就係呢套價值觀
香港有今日係抵死
Lm
果啲係父幹位黎
香港人係咁
階級意識濃厚
The big short
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞