讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
講ibd點會淨係睇份糧,份bonus都有3-6個月啦
捨得放棄依家依個package咩
我感覺上
佢出咁多人工比你
就是搵你用錢賺錢

可能出1400000一年比你
但你幫佢用錢搵錢,可能係一年搵 140000000
咁我自己都有夢想 想趁年輕去追夢
不過最大阻滯係真係好似你咁講
覺得去闖世界個成本好大...
好係好在屋企人唔等我開飯
就算去闖都冇咩後顧之憂
算啦
自己過得開心就是
startup人工好低
bb snt既sales 同trader人工其實差幾多?邊個高d
咁我唔知啦佢成日吹奏自己
三四十萬普通GP 都搵到啦
你無聽過星球醫生/月球醫生?
星球=一星期賺一球
唔明好咩好笑
人地自己努力既成果
同埋所謂既廢柴既exposure都屌打9成商科生
個巴打/絲打之前出d po都話engine人工唔過40k係垃圾科啦
淨係用fresh grad人工衡量人其實好膚淺 本身dse 7左 起跑線低過人都升得番gbus一定有d料
而家搵幾多有咩緊要 莫欺少年窮呀
同埋 真心番bb又點吖屌 覺得自己係少數香港人入到bb fo就意氣風發
大家都唔係兒子/女兒 又咪係努力打份工serve班有錢佬沒有誰比誰高尚
成個金融業比大陸人入侵曬 唔好踩自己香港人一腳啦
我覺得講真唔同行冇咩好judge啦
姐係上面個asso嘅就係做marketing咁judge佢咩做垃圾工冇乜意思 人地都未必想做同岩做finance
做marketing嘅話p&g brand management個d人工唔會低
我覺得真係柒個d就係好努力好努力想入gbus入ibank日日串柒柒gel晒頭但淨係入到2線行咩wholesale payment嘅柒頭
應該唔係,因為有兩個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞