讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
出去見工就見真章 多數都柒下柒下
買follower真係好柒
仲要全世界都知道
以前唔係叫Gloria 改個名開個新ig就以為重新做人
你係咪佢中同
依家就黎deglobalization
依家top tier北大清華mainland已經skip埋bb ibd,畢業直入carlyle/kkr
利申:做PE
清華北大 vs cu/ust gubs vs ivy vs G5 邊度易d入ibank
依班人講緊係最top 1%人wo
無乜好比較啦
點長期缺人法 明明畢業生愈黎愈多 市場已經飽和 一街都幾間牙醫診所 諗去打工既就比班老細壓榨到無底薪 想讀專科又要靠人脈關係 做醫生會唔會咁先?
其實牙醫實際上賺幾多錢一個月
我見通常做private setting,HA很少dentist
我覺得點入唔係問題
問題係你入完之後到底係勁定廢真係一目了然
你睇吓班asso入嘅 咪又係做啲垃圾野
如果佢哋入完之後係做到top tier/創業成功
自然冇人敢笑鳩佢哋
正如所謂嘅second yr入有BB fo offer/mbb嘅大有人在
你敢唔敢笑鳩佢哋?
正係講ibd同PE,北大清華=ivy league > ust gbus/qfin = oxbridge > 其他

但係mainland三大普通e&f可能已經好過ivy HK local(依行越黎越少香港人,就算勁都好難升上去)

top tier PE fund我基本上冇咩見過senior係local 香港人
其實好極端
自己開舖又有客既話可以幾十萬甚至百萬一個月
去打工既淨係袋三四萬又見過 (因為無底薪)
做政府咪起薪六萬頭 但要預可能到退休都係十萬月薪左右
Source? 6k usd or hkd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞