讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
第7年intern有34k
其他allied health year2-4/5 假期去醫院做intern 冇錢拿
Dental 輕鬆唔少
FG 3年就有7皮 仲要正常人?
我會話係比上不足 比下有餘
唔好太大期望會發大達住半山
份糧夠養自己嘅

做bar自僱人士收入就好大差異
至少pupil嗰1年跟師傅係無收入嘅

solit嚟講
International firm 2年trainee 有40-50k
train完有70k up
美國firm過100k都有

local firm trainee 20-30k
qualified完起碼都有40-50k嘅
如果喺大嗰幾間local train都唔少人跳到去ifirm

個人覺得law student入international firm會容易過gbus入ibank fo嘅
至少唔會有十幾round interview + ac
通常都係一round hr in + partner in
入firm做1個月intern再揀人派offer

人工一定無樓上medic巴咁高
但係讀書嘅workload應該都差一大截
undergrad嚟講最難捱係year 1 好多人會quit
讀讀吓上咗軌道就會舒服少少

入PCLL嚟講
係收唔晒全部undergrads
但係其實為數不少嘅人唔讀pc係因為對legal field無興趣而唔係唔夠分讀
考mt/banking/jre officers都唔少
有人會讀pdge去教書
唉 興趣依家野 我讀到就grad由興趣好強變到冇哂性趣 一諗到mb就想嘔
然後做hou記嘅workload
有時寧願少d wages 都唔想咁大壓力
呢度都見到你
讀醫基本上係保你有份工
人工絕對唔會差
基本上人工係屌打gbus 90% 嘅人
但係我可以講
Ust cu Gbus最top果10個肯定屌打班醫生
(利申hku qfin, 係香港人而且入到bb ib fo
基本上係hkust gbus/qfin & cu/hku qfin佔大多數)

真bb ibanker 美資fo associate 答你人工比緊幾多錢
我yr 3 做intern(美資bb ibd) = 55k
(搭車食飯唔使俾錢 食飯每日有$200budget)
graduate之後同樣有美資bb ibd offer (原本果間冇比return offer) Basic salary = 69k/month
最後因為ibd太長工時揀咗research (>60k/month)
我做咗二年八個月升associate (annual pay = $140000, 110k per month)
Bonus can vary a lot (上年我收咗200K bonus,前年150K)
如果你係做ibd 可以跳PE
research主要跳buyside (hedge fund)
同我同屆ust gbus/qfin ibd 同snt做bb fo果班 基本上做三年gurantee $110k month) 有啲做三年跳Hedge fund 人工可以係1.5times
如果你係做trader/hedge fund PM
人工無上限 (識個gbus仔做derivative trading 第二年人工+bonus 超$150萬)
所以話呢啲嘢真係好睇人
Gbus最最最最搵到錢嗰班
你可以打forbes 30 under 30 gbus
創業成功嗰班 醫生真係望塵莫及
咁當然醫生條路係平穩好多
Gbus帶比學生嘅value絕對遠低於medic
所以都係果句 gbus最top果班(mbb/ib fo/創業)係原本自己勁 唔係讀完果科令佢哋勁 如果你覺得自己入完呢啲所謂神科可以令自己變得更勁 咁即係代表你自己戇鳩鳩
騙局
中資bank mt 23k,但讀書咁叻唔洗gbus都入到
咁幾好景啊
睇落好似好搵過allied health
之前有post講到好似灰過三寶科咁

而且都好過gbus
asso -> ust ug bba year 1 entry -> year 1 gpa+ interview屈機 year 2 fall入gbus

UST gbus向來都有一半位係year 2入
行hard mode都入到都係人中之龍嚟
反正依家個DSE都未必好準確衡量一個人嘅能力
以前老死入咗GBS之後一直都搵到好intern
但係佢屋企人淨係普通D5公務員
Gbus係邊隻巴士
好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞