讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
你中同如果無讀理科,佢點讀medic同dental

個個中學生時代都覺得自己好特別,所以咪入gbus ,點知都唔個堆人

A level 年代都好耐,假設佢一畢業就撈保險一定係掂個d黎,有d係大學住hall搞活動嘅出黎或者讀緊u已經pt保險,聽人講佢呢2、3年平均十幾萬一個月
WBB係要考SAT入嘅
當年推嗰陣 賣點係triple degree
基本上收極少人 同埋唔係target香港人
利申 Jupas入過UST BBA 咁啱識人WBB
恒商(唔係恒大)果班狀元基本上唔報gbus都無咩選擇
唔知當年的GBus女神June Shek而家點呢
咁又無人迫佢地讀既,但你去gbus讀,叫比其他商科多資源識人,個名又夠照,你都撈唔掂

但班恒商人點解唔讀精算,risk man個埋?唔係人人都係轉數快好social 個種

我都係想笑9個條友唔好狗眼看人底同埋某種程度上大學算係比你階層上升既地方,前提你要搵啱路
精算同Risk Mgmt 要有P Math 同Physics, 恒商無得讀,當然間中有一兩個自修的
所以恒商個班爆分都只能報GBus, BBA&Law, Law

果個年代,文商科狀元選擇唔多,係去到DSE先倒番轉中英文勁的去左讀N展,反而理科勁但語文一般的果班入唔到U
其實信呢度D 網友/edu-kingdom都好過信大學INFO DAY 果D 資訊日的教授/學生, 因為果度D 學生多數都係year 1/2, 佢地自己對career path 的計劃都係比較模糊........老師就更加唔會明白出面的搵工/求職世界係點運作, 所以問呢度D 過來人, 又或者request coffee chat 都好過搵老師。
畢業後在HSBC GB&M 度做institutional banking sales. (S&T 部門) 做RM/跑數的sales....
都幾好10A加gbus
btw佢老豆係醫生,大把錢。 好奇點解gbus不去投行做ibanker?
做醫生未必有connection喎
i mean gbus都有機會入投行做。 佢爸係醫生,代表大把錢 家境都中產以上
個post突然間浮返上面
就放榜

緊係擾下敵
屋企有錢有connection 緊係去Private bank 做RM
輕輕鬆鬆同d uncle 打下友誼波又一日
好似幾正下
識人沒connection ,但qfin成績好好,去左citi private bank做analyst. 應該都幾好pay
狀元都選哂醫科la, 選gbus, qfin個d應該係想做銀行家
gbus都唔差啊
top 10% 個班人工fg已經等於mo 就快max
個post突然間浮返上面
就放榜

緊係擾下敵
狀元都選哂醫科la, 選gbus, qfin個d應該係想做銀行家
gbu/qfin 都唔差啊
top 10% 個班人工fg已經等於mo 就快max

睇個表ust econ and fin ,qfin有人max point都十三,十四萬一個月似係打理家族生意多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞