讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
你真係好萌塞
嗱一個洗牙400 當老細分四成比你
咁你係咪洗一個牙袋160呀?
全日得兩個洗牙 你係咪埋單得320呀?
你去出面啲診所做 9成都無底薪 有啲再仆街啲既老細係連材料費都係你個份到扣
所以依家咁唔好境 好多打工既牙醫都比人叫翻少幾日 一星期翻兩日 每日都係得幾個洗牙 老實講份糧係仲少過洗碗
DSE 入去都好睇重interview
同埋見親啲gbus都幾有錢下
利申ust
其實都幾好啊
不過ust收分最高應該係qfin?
fg salary 平均50k
但我真係識個公屋仔入ibank fg一個月成60k...
真?
world business 喺咩major
第一次聽
咁凡事總有例外,個重點係大部份人
係一個同其他唔同國家嘅大學一齊搞嘅program
好似好勁咁 多數都係international students
雖然我讀緊ust 但我都唔係好清楚點入world business
但jupas係無呢科揀嘅
呢啲真係有實力掛
如果有家底嘅話 就可以贏在起跑線
icc
不過就咁睇ust bba都ok 好搵
發展空間似乎都快過同好過engine

點解E&F會比較其他major 突出d嘅 平均34k
*35k
上面討論過Gloria咪係
住公屋ust first hon之後jp morgan
話晒都唔係普通bba 係bsc
入去個分都唔低

btw今年市道差
bba未必保得住平均20k
好勁咁
Ibanker咁好搵點解有條友出咗嚟教英文補習,仲要每個宣傳都話自己係ibanker
邊撚到有呀 睇過
個人廢比人踢走左囉
然後話自己追夢
中學老師個仔讀聖保羅男女 然後考ib就入咗 g bus

交流團友個女仔都係讀gbus而家喺 康宏做精算
果個人係堅勁,佢做hedge fund,之後真係想教英文,佢Ielts straight 9, dse 好似全卷差2分就滿分
唔知係咪同一個,但佢係quit ibank之後做補習老師先去考公開試,唔知佢本身讀咩入u
女仔黎?

女仔同男仔際遇可以好唔同
sal khan都係hedge fund出黎架 但佢開khan academy唔會日日講自己係hedge fund出黎掛
如果一個人要日日將做過ibank放係口邊r生意 hmmm
同埋做hedge fund點會講咩自己做過ibank 你地應該唔係講緊同一個人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞