讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
AL 年代嗰個都恆商出邊有人讀理科loll

P.s medic small potato
如果唔升職繼續做associate
ifirm 5年120k 10年150k
好多人上唔到/唔想咁辛苦會轉in house
你預cut 20%
上到salaried partner起碼有300-400k
equity partner即係俾你做老細
人工按公司profit計
龍頭firm市旺1個月1M大有人在

local firm條path無咁清楚
好睇billings (開到幾多單)
但係qualified 10年正常都會有100k嘅
上到partner又係嗰句睇生意而定

poly5寶準時翻放工
喺legal field接近係無可能嘅事
好難apple to apple比較嘅
但冇理科狀元咩
無知一問
興趣加挑戰性
之前都attach過
見到呢d人我大學畢業佢地先啱啱入u
到依家佢地出來做野,已經搵緊我唔知幾多年後先搵到既人工
實有架,不過大部分都恆商啫!同埋medic 唔係大家睇得咁光鮮
icc
所以話law又唔係真係咁沒落
醒目嘅照樣賺大錢
只係唔係個個賺大錢啫

p.s. 大律師 = 乞米
唔洗同人比較
如果你要比嘅話兒子咪仲正
5寶除左ot pt rd 視光之外仲有乜
醫學實驗室技術人員
Ching宜家讀咩
當初考好高分
但又唔想大學chur讀書讀law讀醫想要u life
所以就揀科神科hea住讀出嚟又唔會太差
但anyway 入到去都會比competitive嘅氣氛下chur一下case comp 揾下intern咁
唔追1st hon 唔望入I bank 只望MT AO可以入去 hea 讀 出嚟起薪都三皮有望
屋企冇錢就讀medic , dental
Gbus , law都係畀有錢仔讀
一直懷疑值唔值得用600k+3年full time時間讀JD+PCLL
但係至少讀LLB係值嘅
讀law嘅training係幾有用
不過年年JD加10%學費都咁多人報
側面證明其他行業更衰嘅

補翻句hku law嚟講
可以預大約25%人入到ifirm fresh grad 40k+
諗住入fam med
俾人笑我冇大志
想知fam med近年情況點

問大一兩年嘅淨係話過houseman就輕鬆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞