讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
Asso入ust bba
之後第一年gpa夠就可以in gbus
HKU IM 其實D 畢業生搵的工都唔算好差....有唔少人做big4/bank/其他大公司的MT/GT....
小弟舊公司老細個女, 當年cornell master distinction 畢業, 2001年回流香港, 佢地好多師兄/師姐都係入ibank / MBB, 但因為經濟差, 她考左政府工做2A3O 位咋。如果而家的經濟持續差落去, 可能神科GBUS 人都有唔少會做EO/其他officer 位。
你讀medic都可以創業跟住無上限 講經咩
Multiable
Ok link
乜撚野來
Mufg tdc
已經地底泥到
唔好玩啦
識吹 非三大都入到

咁似我d中同既
住公屋
A level 2A 3A去讀g bus

Dklm宜家撈保險

唔係話 恥笑令點呀老豆老母一個做食環 外判清潔工一個揸的士

唔通真係咁天真覺得讀書可以增加upward mobility

我諗過幾個尖子都好後悔冇㗎 讀牙醫或者 19會計專業牌護士牌
用個腦諗下都知, 醫生可以讀返BBA, BBA點讀返醫生?
你想讀, 之後補返個master都得啦
mt最好係ma
central bank唔係bank?
有deal / connections / AUM 帶俾公司
可以同麥明詩做同事都值回票價啦!
dental workload 細medical 勁多, 好hea 架, 有唔少女仔讀dental 果陣已經mark 定一D target 的牙科診所度做pt 護士, 畢業後搏有醫生位就可以掛牌。
唔算靚LOL, 普通女仔一名......但又唔算好豬.....
你唔可以排除跛腳直上唔到u既
不過講真, 入到去BB 做IBD 長工的人, 即使完左graduate programme 後被公司踢走, 囉住呢D 咁勁的profile, 轉一份中型buy-side PE 都唔難, 又hea 好多, 但要面對pay cut
當真?有無入到圍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞