讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
所以gbus 同medic 都係旗鼓相當嘅神科

Gbus/qfin/medic>Law/Physio>OT/RT/MLT/OPT>3大某d business科
屌你老母痴撚線人工

Btw 都多謝你地班醫生 有人工養到家姐 使命感先係你地高質既原因
窮人讀書叻揀醫科一定無死 唔洗家底都無問題
有錢人讀書叻揀law揀gbus 就賺錢最大化
GBUS=比啲叻嘅窮撚有機會識吓人嘅social club
which is何鴻燊個仔嗰啲撻對拖鞋落街打啤牌就做到嘅效果
所以叻嘅窮撚做醫生最好
Michael Burry??
同埋想問下邊個專科最有賺錢能力?
正係聽過R.O.A.D. TO SUCCESS
根本上就是
香港既價值=錢
沒有了錢,香港只是個垃圾地方
你就想
應該好多做MT
全世界走先夠global
唔係理科 讀gbus 不如讀law 讀acc
專科醫生 中環 / 養和 個班 都係星球人
同意 外科 皮膚科 麻醉科。。 但大都在HA做到死
其實窮L 又未必一定爭唔到return offer, 主要都係睇工作表現同埋主管/條team 鍾唔鍾意你, 不過身邊識的窮L 囉return offer 的, 多數都係偏middle office 呢類重technical skills 多過吹水能力的部門咁解。
睇性格, 其實窮L, 加上自身無network, DSE 成績好, 宅男應該走去讀medi/dental/ polyU 3寶呢D 最穩陣, 因為呢D 易搵工, 競爭細D。
GBUS 的好處係, 讀呢個programme 的人, Faculty 會特別關照佢地, 如果佢地GPA 唔太差的話, 好多時一D 比較好的intern 機會, 學校係會nominate 佢地去果D 公司做interview 先, 同埋呢D intern 係只係佢地可以apply 到, 收風收到好openings 的機會快過其他BBA major 的同學仔, 咁自然有優勢去幫佢地去build up CV. 再者, 有些學校會特別安排佢地在一D 由學生去run 的business consulting club去做一D part-time intern , 俾佢地更快/多機會去做唔少business case analysis/consulting 的項目, 令佢地更容易接觸到MBB consulting 的工作, 去幫佢地build CV, 咁樣佢地apply 一D 名企的consulting intern/grad job 果陣會好有優勢。

GBUS 讀的野唔算專業, 你係買它的network/career support, 佢地有自己的career support team, faculty 會教佢地去執CV, 有人指導, 好似打機咁, 有哂攻略, 呢D 在同其他學系相比, 又係佢地有優勢之處(少左time searching and information cost)
聽過有個CU GBUS 畢業生, 畢業後做左3年BB IBD, 但佢自己本身讀書好勁, 當年係為左想搵快錢先至入GBUS, 但做完IBD 後好想追尋自己興趣, 結果之後以mature student 的身份入返大學讀medic, medic, 因為他的興趣/志向係想做醫生去幫人。
有無咁水皮?associate degree 升上去的都入到UST GBUS ???
asso 升CU IBBA 就聽得多, 定係而家每年year 1 都有30個quota 俾general BBA 的入人返去gbus, 呢30個人裡邊其中一個人係asso 出身?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞